Solana-oprichter wil brug slaan tussen blockchains

De medeoprichter van Solana, Anatoly Yakovenko, wil af van de eilandjes binnen crypto. Zijn voorstel? Een ‘meta chain’ die blockchains zoals Ethereum, Solana en Celestia met elkaar laat praten. Want zolang deze netwerken langs elkaar heen werken, blijft het voor ontwikkelaars en gebruikers onnodig lastig — en duur.
Blockchain-netwerken zitten vast in hun eigen bubbel
Iedere blockchain werkt nu als een losstaand systeem. Of je nu op Ethereum zit of op Solana: overstappen of data delen is vaak technisch ingewikkeld of zelfs onmogelijk. Yakovenko ziet dat als een serieus probleem. Zijn oplossing draait om een data availability-laag — een soort gedeelde geheugenlaag voor blockchains.
Met zo’n laag kunnen blockchains sneller en goedkoper gegevens met elkaar uitwisselen, zonder dat elke keten alles zelf hoeft op te slaan. Het idee is dat de ‘meta chain’ de goedkoopste optie kiest om die data beschikbaar te houden, en tegelijk zorgt voor structuur en volgorde. Zo kunnen blockchains onderling veel soepeler samenwerken.
Meer samenwerking, minder kosten
Yakovenko is niet de enige die inzet op betere samenwerking. Ethereum werkt aan de Fusaka-upgrade (verwacht eind 2025), waarmee het zich sterker wil positioneren als betrouwbare data-leverancier voor andere netwerken. Een upgrade genaamd EIP-7594 moet dat technisch mogelijk maken.
En dat is nodig ook, stelt Yakovenko: “Als je data beschikbaar maken goedkoop maakt, wordt alles goedkoper.”
Door die kosten omlaag te brengen, wordt bouwen op blockchains voor veel meer partijen haalbaar.
Hij ziet zelfs een toekomst waarin je als gebruiker transacties kunt versturen “naar waar je maar wilt”, zonder dat je hoeft te weten op welke blockchain het gebeurt. Een nieuwe infrastructuur zou dat automatisch moeten afhandelen.
Cardano wil ook af van concurrentiedenken
Ook Cardano-oprichter Charles Hoskinson pleit voor meer samenwerking binnen crypto. Tijdens Paris Blockchain Week 2025 zei hij dat de huidige tokenstructuren vaak ‘vijandig’ zijn:
“We moeten toe naar modellen waarin netwerken samen sterker worden, niet elkaar kapot concurreren.”
Cardano werkt aan ‘Minotaur’, een systeem waarin meerdere blockchains samen blockbeloningen verdienen via een gecombineerd consensusmodel. Ook dat past binnen de visie dat crypto toe is aan volwassen samenwerking.
De conclusie?
De tijd van ieder voor zich in crypto lijkt zijn houdbaarheidsdatum te hebben bereikt. Met initiatieven als de meta chain van Solana en het multi-chain model van Cardano komt er ruimte voor schaalbaarheid, gebruiksgemak en innovatie — zonder dat alles op één netwerk hoeft te draaien.
De toekomst van crypto? Die ligt waarschijnlijk niet in nóg een nieuwe chain. Maar in het slim verbinden van wat er al is.