Telegram verkiest privacy boven politiek spel

Pavel Durov, oprichter en CEO van Telegram, is niet van plan om de privacy van zijn gebruikers op te offeren. Sterker nog: als het moet, verlaat Telegram landen als Frankrijk liever dan mee te werken aan regels die versleutelde chats ondermijnen.
“We ruilen geen privacy in voor marktaandeel,” stelt Durov.
Europa wil achterdeurtjes, Telegram zegt nee
In een bericht op zijn Telegram-kanaal uitte Durov felle kritiek op plannen van Franse én EU-beleidsmakers. Die willen dat berichtenapps zoals Telegram een ‘achterdeur’ toevoegen waarmee politie toegang krijgt tot privéberichten. Klinkt misschien als een oplossing voor criminaliteit, maar volgens Durov is het een directe aanval op fundamentele vrijheden.
Zijn standpunt is duidelijk: zulke achterdeurtjes zijn niet alleen een risico voor misbruik door autoriteiten, maar ook een open uitnodiging voor hackers en spionagediensten.
“Je kunt technisch niet garanderen dat alleen de politie er toegang toe heeft,” aldus Durov.
Criminelen gaan echt niet braaf via Telegram
Volgens Durov slaan dit soort wetten de plank mis. Als backdoors verplicht worden, stappen criminelen gewoon over naar obscure apps en gebruiken ze VPN’s om anoniem te blijven. Ondertussen worden gewone gebruikers onnodig blootgesteld aan veiligheidsrisico’s.
Telegram deelt geen gesprekken — nooit
Telegram werkt wel mee aan strafrechtelijk onderzoek als daar een gerechtelijk bevel voor is. Dan deelt het bijvoorbeeld IP-adressen of telefoonnummers van verdachten. Maar privéberichten? Die blijven privé.
“In twaalf jaar tijd hebben we nooit één byte aan privéberichten gelekt,” zegt Durov.
Strijd nog lang niet gestreden
Hoewel het Franse parlement onlangs een voorstel voor toegang tot privéberichten afwees, ziet Durov de dreiging alleen maar groeien. De Europese Commissie werkt aan een plan onder de naam ProtectEU, dat ‘technische oplossingen’ moet bieden voor toegang tot versleutelde data vanaf 2026.
Digitale burgerrechtenorganisaties en politici zoals de Finse Europarlementariër Aura Salla slaan alarm: zulke plannen ondermijnen de kern van cybersecurity.
Durov zelf in het vizier van justitie
Ondertussen loopt er in Frankrijk een rechtszaak tegen Durov zelf. Hij zou via Telegram illegale handel mogelijk hebben gemaakt. Als hij wordt veroordeeld, kan hij tien jaar cel krijgen én een flinke boete van ruim een half miljoen dollar.
Toeval of niet — zijn felle kritiek op de Franse aanpak komt op een interessant moment.
“Vrijheid geef je niet zomaar op”
Voor Durov draait het niet alleen om technologie, maar om principes.
“Geen enkel land is immuun voor de langzame afbraak van vrijheden,” waarschuwt hij.
“Elke dag worden die vrijheden aangevallen — en elke dag moeten we ze blijven verdedigen.”