Waarom Britse banken Ripple links laten liggen (en Europa juist niet)

Ripple heeft grote ambities in het Verenigd Koninkrijk, maar de Britse banken lijken er voorlopig weinig van te willen weten. In Europa groeit de belangstelling juist snel – en dat verschil zegt veel over hoe regelgeving invloed heeft op crypto-innovatie.
“Ze lachten ons gewoon uit”
Cassie Craddock, directeur van Ripple in het VK en Europa, was openhartig tijdens het Ripple Policy Summit in Londen.
“Toen we in 2017 met grote banken in gesprek gingen, lachten ze ons gewoon uit,” zei ze.
“Ze luisterden, glimlachten beleefd – en daarna hoorden we nooit meer iets.”
Ook nu, jaren later, blijft het lastig om Britse banken warm te krijgen voor Ripple’s diensten. Volgens Craddock durven ze simpelweg niet, omdat het VK achterloopt met duidelijke wet- en regelgeving voor crypto.
Ripple biedt onder meer grensoverschrijdende betalingsoplossingen aan via de cryptomunt XRP, en levert diensten zoals veilige opslag van crypto (custody). Maar in het VK willen grote financiële instellingen daar voorlopig niets van weten.
Europa wél klaar voor crypto
In de EU is dat beeld compleet anders. Sinds de invoering van MiCA, een uitgebreid regelgevingspakket voor digitale activa, merkt Ripple een flinke groei in klantinteresse.
“Banken worden nu zelf onder druk gezet door hun klanten,” legt Craddock uit.
“Die willen toegang tot crypto, en dus gaan banken op zoek naar partners zoals wij.”
MiCA zorgt voor duidelijkheid en vertrouwen, en dat opent deuren die in het VK voorlopig gesloten blijven.
Kleine fintechs durven wel
Opvallend genoeg zijn het juist kleinere Britse fintechs en startups die zich melden bij Ripple. Zij zoeken manieren om snel en efficiënt internationaal geld te versturen – iets waar Ripple’s technologie sterk in is.
Toch blijven de grote spelers afwachtend. En dat heeft alles te maken met de trage aanpak van de Britse overheid en toezichthouders. De Financial Conduct Authority (FCA) heeft sinds 2020 slechts 14% van de aanvragen voor crypto-registratie goedgekeurd. Volgens de sector is dat een duidelijk teken dat het VK nog niet klaar is voor een serieuze rol in de cryptowereld.
Ripple richt vizier op de VS
Doordat de Amerikaanse overheid onder Trump een pro-crypto koers vaart, verplaatst Ripple nu het grootste deel van zijn aanwervingen naar de VS. CEO Brad Garlinghouse gaf aan dat 75% van de nieuwe medewerkers daar zal komen te werken.
Toch blijft Europa belangrijk.
“We blijven investeren in het VK en de EU,” zegt Craddock.
Maar als het VK niet snel duidelijkheid biedt, loopt het het risico om steeds verder achterop te raken.