Banken blijven huiverig voor crypto door onduidelijke regels
Zolang er geen heldere anti-witwasregels (AML) zijn, zullen banken voorzichtig blijven met crypto. Dat stelt investeringsbank TD Cowen in een nieuw rapport. Hoewel meer regulering banken zou kunnen aanmoedigen om crypto-bewaardiensten aan te bieden, is de juridische onzekerheid nog steeds te groot. De mogelijke risico’s – zoals betrokkenheid bij witwassen of sanctieontduiking – wegen simpelweg te zwaar.
Banken en crypto: een lastige relatie
Deze week bespreekt het Amerikaanse Congres opnieuw de relatie tussen banken en crypto. Op woensdag behandelt de Senaatscommissie voor Bankzaken het onderwerp ‘debanking’, gevolgd door een tweede hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden op donderdag. Tijdens deze sessies kunnen ook regels voor banken die met crypto werken ter sprake komen.
Veel crypto-bedrijven klagen dat ze moeite hebben om een bankrekening te openen of te behouden. Na de val van FTX in 2022 waarschuwden toezichthouders zoals de Federal Reserve en het Office of the Comptroller of the Currency (OCC) voor de risico’s van crypto. Dit leidde ertoe dat banken nog voorzichtiger werden met de sector.
Volgens TD Cowen zou het OCC zelfs opnieuw kunnen eisen dat banken toestemming vragen voordat ze zich met crypto bezighouden. Een slechte beslissing, vindt analist Jaret Seiberg.
“Banken willen minder blootstelling aan crypto zolang AML-risico’s een rol spelen. De straffen voor overtredingen zijn simpelweg te hoog om zomaar vol in crypto te stappen.”
Stablecoins blijven gevoelig punt
Niet alleen cryptohandel, maar ook stablecoins blijven een heikel punt. Banken zijn bang dat ze verantwoordelijk worden gehouden als een stablecoin wordt misbruikt voor illegale transacties. Dit maakt het voor banken nog minder aantrekkelijk om zich met crypto bezig te houden.
Volgens Seiberg zal het probleem niet zomaar verdwijnen.
“Nieuwe toezichthouders of regels lossen dit niet direct op. Banken willen garanties dat tokens niet eerder in criminele handen zijn geweest. En dat vereist een complete herziening van de AML-wetgeving.”
Zo’n wijziging kan alleen via een nieuwe wet van het Congres worden gerealiseerd.
Crypto en debanking: een terugkerend probleem
De spanning tussen banken en crypto is niet nieuw. In 2023 introduceerde investeerder Nic Carter de term “Operation Choke Point 2.0” om te verwijzen naar een vermeende overheidsaanpak die het crypto-ecosysteem van het banksysteem zou afsluiten. Dit was een verwijzing naar een eerdere operatie onder de Obama-regering, waarbij risicovolle sectoren zoals wapenhandel en payday lenders moeilijker toegang kregen tot banken.
Vorig jaar klaagde Coinbase de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) aan wegens vermeende pogingen om crypto-bedrijven buiten het banksysteem te houden. De FDIC ontkende dit en stelde dat banken zelf mogen bepalen wie ze bedienen, zolang het binnen de wet valt.
Ook grote bank-CEO’s spreken zich steeds vaker uit over crypto. JPMorgan Chase-topman Jamie Dimon zei recent in een podcast dat zijn bank met enkele crypto-bedrijven werkt, maar dat ze miljoenenboetes riskeren als er iets fout gaat. Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell benadrukte dat banken crypto-klanten mogen bedienen, mits ze de risico’s goed in kaart brengen.
Toch blijft het probleem bestaan: zolang de regelgeving niet duidelijker wordt, zullen banken crypto als een risicovolle sector blijven zien. En dat betekent dat het voor crypto-bedrijven voorlopig lastig blijft om toegang te krijgen tot traditionele banken.