Twijfels over CBDC’s groeien: waarom centrale banken gas terugnemen
Steeds meer centrale banken twijfelen over de invoering van een eigen digitale munt. Regelgeving, economische onzekerheden en politieke obstakels zorgen ervoor dat veel plannen in de ijskast belanden. Terwijl sommige landen de ontwikkeling van een Central Bank Digital Currency (CBDC) voortzetten, zet bijna een derde van de centrale banken de rem erop.
Waarom centrale banken CBDC’s uitstellen
Uit een nieuw onderzoek van de Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF) en Giesecke+Devrient Currency Technology blijkt dat slechts 18% van de centrale banken nog enthousiast is over een eigen digitale munt. In 2022 was dat nog 38%. Vooral onzekerheid over regelgeving en governance speelt een rol. Centrale banken kunnen technisch gezien vaak wel een CBDC ontwikkelen, maar wetgeving en politieke besluitvorming vertragen het proces.
Daarnaast dwingen economische omstandigheden veel landen om andere prioriteiten te stellen. Een aantal centrale banken zet minder in op CBDC-onderzoek om zich te richten op urgente zaken zoals inflatie en schuldenproblematiek. Eén bank noemde zelfs een “plotselinge inflatiespike” als reden om een CBDC voorlopig op de lange baan te schuiven.
Techniek niet langer een groot obstakel
Waar technische uitdagingen zoals offline betalingen en privacy eerder nog een groot struikelblok vormden, lijken de meeste centrale banken deze problemen inmiddels opgelost te hebben. Toch blijft privacy een gevoelig onderwerp. Eén bank gaf aan dat de hoeveelheid persoonlijke data die bij een CBDC wordt verzameld een reden is om de ontwikkeling voorlopig te pauzeren.
De impact van het Amerikaanse CBDC-verbod
In de VS heeft oud-president Donald Trump recent een decreet ondertekend waarmee CBDC’s volledig worden verboden. Dit werd binnen de cryptowereld grotendeels positief ontvangen, maar riep ook zorgen op. Sommige experts vrezen dat andere landen hierdoor voorzichtiger zullen worden met hun eigen CBDC-plannen.
Voor- en nadelen van een CBDC
Volgens de Human Rights Foundation, die een tracker bijhoudt van CBDC-ontwikkelingen wereldwijd, kunnen digitale centrale bankmunten betalingen efficiënter maken en financiële inclusie verbeteren. Maar er zijn ook risico’s. Zo zou een CBDC de overheid te veel controle kunnen geven over het financiële systeem en de privacy van gebruikers onder druk zetten.
Ondanks de twijfels blijven veel centrale banken de mogelijkheden verkennen. Maar de kans is groot dat regelgeving en economische realiteit bepalen wanneer en of een CBDC er daadwerkelijk komt.