Tokenisatie: hype of serieuze kans voor de toekomst?
Er wordt steeds vaker gesproken over tokenisatie – het proces waarbij traditionele beleggingen zoals aandelen of obligaties worden omgezet naar digitale versies op de blockchain. Grote partijen zoals Ripple en Boston Consulting Group voorspellen dat deze markt in tien jaar kan groeien tot maar liefst $19 biljoen. Ook BlackRock-topman Larry Fink is enthousiast: volgens hem maakt tokenisatie financiële markten transparanter en efficiënter.
Maar hoe realistisch is zo’n voorspelling?
Volgens Sabih Behzad, hoofd digitale activa bij Deutsche Bank, is de kans klein dat we zo snel naar die schaal doorgroeien.
“Alles is mogelijk,” zegt hij. “Maar dat betekent nog niet dat het waarschijnlijk is.”
Van miljarden naar biljoenen?
Op dit moment staat er wereldwijd slechts zo’n $20 miljard aan traditionele activa op de blockchain. Dat betekent dat de markt bijna 950 keer zo groot moet worden om de $19 biljoen te halen. Een enorme sprong.
Behzad weet waar hij over praat. Deutsche Bank is al actief in dit domein. Zo hielp de bank dit jaar met de tokenisatie van €100 miljoen aan obligaties voor de Duitse staatsbank KfW. Maar ondanks deze stappen blijft hij voorzichtig optimistisch.
“We hebben flink geëxperimenteerd,” zegt hij. “Maar we zijn er nog lang niet.”
Tokenisatie is meer dan een digitale kopie
Veel mensen denken dat het genoeg is om een aandeel of obligatie ‘op de blockchain’ te zetten. Maar volgens Behzad is dat pas het begin.
“Je hebt de hele keten nodig,” legt hij uit. “Van uitgifte tot handel, van afwikkeling tot veilige opslag.”
Aan die laatste onderdelen wordt binnen Deutsche Bank hard gewerkt. Zo lijkt een eigen oplossing voor het bewaren van digitale activa (custody) dichterbij te komen. Door recente wetswijzigingen in de VS krijgen banken namelijk meer ruimte om crypto op hun balans te houden. Als alles meezit, kan de bewaarservice dit jaar nog live gaan.
Publieke blockchains? Niet iedereen staat te springen
Toch is er één belangrijk struikelblok: publieke blockchains. Daar weet je vaak niet wie je tegenpartij is. En dat maakt grote banken huiverig.
“Banken houden niet van onzekerheid,” zegt Behzad.
“Samenwerken met partijen in een grijs gebied is voor ons simpelweg geen optie.”
De potentie is er – maar we zijn er nog niet
Tokenisatie biedt enorme kansen, daar is Behzad het mee eens. Maar de route naar een biljoenenmarkt is lang en vol hobbels. Technologie is één ding, vertrouwen en duidelijke regelgeving zijn minstens zo belangrijk.
Voor nu is tokenisatie vooral een belofte. Maar met de juiste infrastructuur, partners en regelgeving zou het zomaar kunnen uitgroeien tot iets groots.