Ripple wilde USDC-maker overnemen – maar Circle trapte niet in het bod

Ripple probeerde in stilte een flinke move te maken: het legde tot wel 5 miljard dollar op tafel om stablecoin-uitgever Circle over te nemen. Maar Circle had daar geen trek in. Het bod werd afgeslagen, en dat zegt veel over hoe belangrijk USDC is geworden in het cryptospel.
Circle zegt nee tegen miljarden
Volgens bronnen van Bloomberg bood Ripple tussen de 4 en 5 miljard dollar voor Circle, het bedrijf achter de op één na grootste stablecoin ter wereld. Circle vond het bod te laag — zeker gezien het feit dat het zich aan het voorbereiden is op een beursgang in de VS. Zo’n IPO is een duidelijk signaal: we willen zelfstandig groeien, niet verkocht worden.
Ripple heeft daarna niet laten weten of het nog een tweede poging gaat doen.
Ripple in de aanval
De overnamepoging komt op een moment waarop Ripple zijn positie flink probeert uit te breiden. Eerder dit jaar kocht het al prime broker Hidden Road voor zo’n 1,2 miljard dollar, met het idee om de adoptie van XRP en het XRP Ledger verder op te schalen.
Tegelijkertijd is Ripple net uit een jarenlang juridisch gevecht met de Amerikaanse toezichthouder SEC gekropen. In 2024 kreeg het bedrijf nog een boete van 125 miljoen dollar aan z’n broek, maar in maart werd bekend dat de SEC haar hoger beroep laat vallen. Ripple hoeft uiteindelijk slechts 50 miljoen te betalen.
Politieke lijntjes?
Nog een opvallend detail: Ripple-CEO Brad Garlinghouse en juridisch topman Stuart Alderoty waren in januari te gast bij een evenement van Donald Trump, kort na diens verkiezingsoverwinning. Ripple doneerde ook 5 miljoen dollar aan Trumps inauguratiefonds.
Of dat iets te maken heeft met het afzwakken van de juridische strijd in de VS? Wie weet. Maar Ripple lijkt zich in elk geval strategisch te positioneren – niet alleen op technologisch vlak, maar ook politiek.
Wat betekent dit voor jou?
Het feit dat Ripple zo graag Circle wilde inlijven, laat zien hoe waardevol stablecoins zijn geworden. USDC speelt een sleutelrol in de wereld van DeFi, crypto-transacties en de brug naar traditionele financiën. Wie daar controle over heeft, heeft een troefkaart in handen.
Voor jou als investeerder is dit dus meer dan een afgeketste overname: het laat zien waar de strijd om draait in crypto anno 2025 — schaal, stabiliteit én invloed.