AI-verificatie: De oplossing tegen de opmars van bots?
Introductie:
AI-bots dreigen het internet over te nemen, wat serieuze gevolgen kan hebben. In plaats van te proberen deze bots te beperken, stellen AI-onderzoekers een andere aanpak voor: de menselijkheid van internetgebruikers moet worden bevestigd voordat ze online toegang krijgen.
Menselijkheid bewijzen
Een recente studie, geïnspireerd door blockchaintechnologieën zoals ‘proof of personhood’, stelt voor dat iedereen die het internet wil gebruiken, eerst moet bewijzen dat hij of zij een mens is. Dit kan door middel van een fysieke verificatie door een andere persoon, zonder dat hierbij persoonlijke gegevens worden prijsgegeven.
Hoe werkt digitale verificatie?
Diensten zoals Netflix en Xbox Game Pass vertrouwen op financiële instellingen voor verificatie, wat anonimiteit uitsluit maar door de meeste gebruikers wordt geaccepteerd. Voor anonieme platforms is dat echter geen optie, omdat ze geen betalingen kunnen gebruiken om te bewijzen dat een gebruiker menselijk is. Daarom nemen deze platforms maatregelen om bots buiten te houden.
Zo heeft ChatGPT sinds augustus 2024 bijvoorbeeld maatregelen ingebouwd om te voorkomen dat gebruikers meerdere gratis Reddit-accounts kunnen aanmaken. Hoewel sommige AI’s eenvoudige tests zoals CAPTCHA kunnen omzeilen, is het veel moeilijker om een AI een volledig verificatieproces te laten doorlopen.
De onderzoekers, waaronder specialisten van OpenAI, Microsoft en a16z crypto, waarschuwen dat de huidige maatregelen tegen bots niet lang effectief zullen blijven. Binnen enkele jaren kan het nodig zijn om iemand fysiek te ontmoeten om zeker te weten dat je met een mens te maken hebt.
Een systeem van pseudo-anonimiteit
Het voorstel is om organisaties aan te wijzen die de menselijkheid van individuen verifiëren. Deze instanties zouden mensen in dienst nemen om de verificatie uit te voeren en vervolgens een certificaat uit te geven dat de menselijkheid van de gebruiker bevestigt.
Bedrijven kunnen er vervolgens voor kiezen om alleen diensten aan te bieden aan mensen met zo’n certificaat. Dit zou betekenen dat iedereen slechts één account per persoon kan hebben, waardoor bots geen kans maken.
Hoewel er nog veel vragen zijn over de praktische uitvoering en beveiliging van zo’n systeem, roepen de onderzoekers op tot verdere studie en ontwikkeling.
Conclusie:
De voorgestelde AI-verificatie kan een antwoord zijn op het groeiende probleem van bots op het internet. Het idee om de menselijkheid van gebruikers te verifiëren biedt mogelijkheden, maar roept ook vragen op die verdere studie vereisen.