Pas op voor deze slimme crypto-oplichtingstruc
Cybercriminelen hebben een nieuwe manier bedacht om dieven in de val te lokken. Ze doen zich voor als onervaren cryptogebruikers en delen seed phrases (privésleutels) van wallets die zogenaamd gevuld zijn met cryptovaluta. Maar wat lijkt op een buitenkansje, blijkt een geraffineerde valstrik om juist crypto van anderen af te troggelen.
Hoe werkt deze truc?
Oplichters plaatsen reacties onder video’s over financiële onderwerpen, bijvoorbeeld op YouTube. Hier delen ze seed phrases van wallets die zogenaamd vol zitten met fondsen, zoals $8.000 aan Tether (USDT). Maar om toegang te krijgen, moet je eerst een kleine hoeveelheid van een andere cryptomunt, zoals Tron (TRX), naar de wallet sturen om de netwerkfees te betalen.
Wat veel slachtoffers niet beseffen, is dat de wallet zo is ingesteld dat alle gestorte TRX direct wordt doorgestuurd naar een wallet die onder controle staat van de oplichters. Het geld in de wallet lijkt beschikbaar, maar kan door de manier waarop de wallet is beveiligd nooit worden overgemaakt. De oplichters profiteren ondertussen van de transactiekosten die door hun slachtoffers worden betaald.
Scammers die scammers pakken
Volgens cybersecuritybedrijf Kaspersky richten deze oplichters zich vooral op mensen die zelf slechte bedoelingen hebben, zoals dieven die proberen gratis crypto te stelen. Hoewel dat misschien minder erg klinkt, blijft het natuurlijk gewoon fraude. Dit soort sluwe trucs laat zien hoe inventief cybercriminelen zijn in de wereld van crypto.
Dit is overigens niet de eerste keer dat deze vorm van oplichting voorkomt. Eerder werden slachtoffers via Telegram gelokt met links naar zogenaamde kwetsbare cryptobeurzen. In werkelijkheid waren deze links bedoeld om malware te installeren en veel grotere bedragen of gegevens te stelen.
Voorkom dat je slachtoffer wordt
Wat kun je hieruit leren? Probeer nooit toegang te krijgen tot wallets van anderen, zelfs niet als je de seed phrase hebt. Dit soort “cadeautjes” zijn vrijwel altijd een val. Bovendien, als iemand zomaar een seed phrase deelt, kun je er bijna zeker van zijn dat er iets niet klopt.
Wees extra voorzichtig met claims over crypto, vooral als die van vreemden komen. In de cryptowereld is gezond wantrouwen essentieel. Bescherm je eigen wallets en vertrouw niemand die iets aanbiedt wat te mooi lijkt om waar te zijn.
Met een beetje waakzaamheid kun je jezelf beschermen tegen de slimme trucs van cybercriminelen. Veiligheid boven alles!