Miljoenen aan crypto verloren door phishing in september
In september alleen al verloren cryptobeleggers wereldwijd zo’n $46 miljoen aan phishing-scams. Het derde kwartaal van 2024 was bijzonder zwaar voor de crypto-industrie, met een totaal verlies van meer dan $127 miljoen door phishing-aanvallen.
Wat is phishing en hoe werkt het?
Phishing is een vorm van oplichting waarbij hackers beleggers verleiden hun crypto wallets, zoals MetaMask, te koppelen aan valse websites. Wanneer de wallet eenmaal is gekoppeld, kunnen ze de cryptomunten van het slachtoffer stelen zonder dat verdere verificatie nodig is. In september werden ongeveer 10.800 mensen slachtoffer van dit soort aanvallen, meldt Web3-beveiligingsbedrijf Scam Sniffer. De grootste klap kwam op 28 september, toen scammers met een ‘permit phishing signature’ meer dan $32 miljoen aan Ethereum (spWETH) wisten te stelen.
Vooral Ethereum in het vizier
Phishing-aanvallen zijn vooral gericht op Ethereum (ETH), maar ook andere populaire cryptomunten zoals Polygon (MATIC), BNB en Optimism (OP) werden getroffen. In het derde kwartaal van 2024 was Ethereum het meest kwetsbaar, met miljoenen dollars aan gestolen munten.
Hoe worden beleggers misleid?
Veel phishing gebeurt via links op nepaccounts op X (voorheen Twitter) of via valse Google-advertenties. Dit laat zien hoe belangrijk het is om altijd te controleren of je op een officiële website zit voordat je je wallet koppelt.
Cryptodiefstal is meer dan phishing
Phishing is slechts een deel van het probleem. In het derde kwartaal van 2024 bedroegen de totale verliezen door verschillende vormen van cryptohacks $753 miljoen, volgens een rapport van cybersecuritybedrijf CertiK. Dat is een stijging van bijna 10% ten opzichte van het vorige kwartaal. Ethereum was opnieuw het grootste doelwit, met 86 incidenten van hacks, scams en andere exploits die samen meer dan $387 miljoen kostten.
Een zorgwekkende trend is dat slechts 4,1% van de gestolen crypto werd teruggevonden, veel minder dan de 14,4% die in het tweede kwartaal werd teruggehaald.
Hoe bescherm je jezelf?
Met de toename van phishing en andere vormen van cryptodiefstal is het belangrijker dan ooit om als belegger op je hoede te zijn. Controleer altijd de URL van een website voordat je je wallet koppelt en wees voorzichtig met links, vooral op social media en in advertenties.
De veiligheid van je crypto blijft een topprioriteit. Blijf waakzaam en bescherm je investering tegen deze steeds slimmere trucs.