Man tuint in NFT-romance en verliest $20 miljoen: drie banken aangeklaagd

Een Amerikaanse belegger dacht liefde én winst te vinden via Facebook. In plaats daarvan raakte hij meer dan 20 miljoen dollar kwijt aan een geraffineerde NFT-oplichterstruc. Nu klaagt hij drie banken aan omdat ze volgens hem te weinig deden om de fraude te stoppen.
Liefde, NFT’s en lege beloftes
Het begon begin 2023 met een vriendschapsverzoek van ‘Carolyn Parker’, die zich voordeed als een succesvolle zakenvrouw. De twee raakten aan de praat, de klik was er. Binnen een maand vertelde ze hem dat ze flink had verdiend met NFT’s, en dat hij ook moest instappen. Ze stuurde hem door naar een zogenaamd handelsplatform.
Michael Zidell, zoals de man heet, ging erin mee. In de maanden daarna maakte hij 43 overboekingen naar verschillende bankrekeningen, op aanwijzing van het platform. De bedragen liepen op tot ruim 20 miljoen dollar. Volgens het platform waren de meerdere bankrekeningen nodig vanwege het “grote aantal klanten”.
In april 2023 verdween plots de hele website – en met die website ook Zidells geld.
Drie banken aangeklaagd
Zidell stapte vorige week naar de rechter om Citibank aan te klagen. Die zou waarschuwingssignalen hebben genegeerd bij twaalf transacties ter waarde van zo’n 4 miljoen dollar. Deze week diende hij een nieuwe aanklacht in tegen twee andere banken: East West Bank en Cathay Bank. Daar maakte hij nog eens bijna 17 miljoen dollar naartoe over.
Volgens de aanklacht hebben de banken hun controleplicht ernstig verwaarloosd. Ze zouden zonder goed toezicht bankrekeningen hebben geopend voor de oplichters en geldtransacties hebben toegestaan die verdacht eenvoudig te herkennen waren, zoals grote ronde bedragen.
Ook aanklacht voor ouderenmisbruik
In het geval van East West Bank en Cathay Bank is er nog een extra beschuldiging: ze zouden volgens Zidell hebben meegewerkt aan financieel ouderenmisbruik. In Californië geldt iemand boven de 65 als ‘elder’, wat voor banken extra wettelijke verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Hoewel Zidell zijn leeftijd niet noemt, speelt dit punt wel een rol in zijn zaak.
Wat betekent dit voor jou?
De zaak laat zien hoe overtuigend crypto-oplichting kan zijn — zeker als er gevoelens mee gemoeid zijn. Zidell kreeg niet alleen te maken met een ‘rug pull’ (wanneer een crypto-project ineens verdwijnt met het geld), maar ook met het fenomeen ‘pig butchering’: langdurige misleiding via romantische banden om iemand financieel uit te kleden.
Voor crypto-investeerders is het een harde les: vertrouw nooit blind op onbekenden, hoe echt of aantrekkelijk hun verhaal ook klinkt. En controleer altijd waar je je geld naartoe stuurt zelfs als het via grote banken loopt.