CryptoPunk-verkoop van $56 miljoen: Slimme stunt of echte deal?
Er is veel te doen rondom de verkoop van een CryptoPunk NFT voor maar liefst $56 miljoen, maar volgens kenners lijkt dit eerder een slimme marketingtruc dan een echte transactie. Wat is er aan de hand?
Op 3 oktober ging het verhaal rond dat CryptoPunk 1563 was verkocht voor 24.000 Ether (ETH), op dat moment zo’n $56,2 miljoen waard. Dit zou het hoogste bedrag ooit zijn dat voor een CryptoPunk is betaald. Maar wie verder kijkt, ziet dat het verhaal niet zo simpel is.
Flash loan zorgt voor schijnverkoop
De ‘koper’ van Punk 1563 gebruikte een flash loan van 24.000 ETH via het Balancer-protocol om de aankoop te doen. Maar direct na de transactie werd dit bedrag weer teruggestort, waardoor de koper uiteindelijk maar $54 aan gaskosten hoefde te betalen. Het leek dus op een enorme verkoop, maar er ging nauwelijks echt geld om in deze deal.
Volgens de crypto-commentator 0xQuit is deze verkoop vooral bedoeld als promotie voor een nieuwe memecoin, genaamd ‘Kamala Harris Punk’. Hij legde uit dat Punk 1563 binnen zeven dagen opnieuw te koop zal worden aangeboden aan de hoogste bieder, in de hoop dat iemand interesse krijgt in de NFT of de memecoin.
Een bekende tactiek in de NFT-wereld
Dit is niet de eerste keer dat een NFT-verkoop op deze manier wordt opgeblazen. In 2021 werd een soortgelijke flash loan van $532 miljoen gebruikt voor de aankoop van een andere CryptoPunk, waarna het bedrag direct werd terugbetaald. Dergelijke transacties worden vaak niet als legitieme verkopen gezien door platforms en NFT-makers, zoals ook bij deze verkoop het geval lijkt te zijn.
Al met al lijkt de verkoop van Punk 1563 vooral een slimme stunt om aandacht te trekken, en niet zozeer een echte investering in de NFT. Het laat zien hoe creatief sommige partijen kunnen zijn met crypto-tools zoals flash loans om de aandacht van de markt te trekken.