Nieuwe wet: Crypto-bedrijven in Nederland moeten gegevens van klanten delen met Belastingdienst
De Nederlandse Belastingdienst wil dat crypto-bedrijven straks klantgegevens over transacties aanleveren. Een nieuw wetsvoorstel, dat momenteel ter consultatie voorligt, zou deze verplichting officieel vastleggen. Het doel? Meer transparantie rond crypto-bezit en een eerlijker speelveld in de financiële sector.
Wat houdt het wetsvoorstel in?
Het wetsvoorstel van het Ministerie van Financiën, dat op 24 oktober is gepubliceerd, richt zich op crypto-dienstverleners die transactiedata van hun klanten moeten rapporteren aan de Belastingdienst. Voor crypto-houders zelf verandert er niets; zij moeten hun crypto-bezit al opgeven bij de belastingaangifte. Het voorstel wil vooral de rapportageplicht bij bedrijven neerleggen om belastingontduiking in Europa tegen te gaan.
Europese verplichtingen en invoering
Dit Nederlandse voorstel sluit aan bij de bredere DAC8-richtlijn van de Europese Unie. Deze richtlijn, die uiterlijk op 31 december 2025 moet zijn ingevoerd, eist dat crypto-bedrijven in de EU klantdata delen met belastingautoriteiten. De nieuwe regels gaan op 1 januari 2026 officieel van kracht. Nederland heeft op 24 oktober de consultatieperiode geopend, die loopt tot 21 november. Daarna is het de bedoeling dat het wetsvoorstel in het tweede kwartaal van 2025 naar de Tweede Kamer gaat.
De visie van de overheid
Volgens Folkert Idsinga, staatssecretaris voor Fiscaliteit en Belastingdienst, is dit voorstel een belangrijke stap om crypto-activa eerlijker te belasten. Door deze transparantie kunnen Europese belastingdiensten nauwer samenwerken en verliezen door belastingontwijking terugdringen.
“Op deze manier gaan Europese landen niet langer belastinginkomsten mislopen,” stelt Idsinga.
Het ministerie ziet de cryptomarkt als een groeiende sector, vergelijkbaar met traditionele investeringen zoals bankrekeningen. Omdat Europese belastingdiensten momenteel weinig zicht hebben op crypto-transacties, ontstaat er volgens hen een ongelijk speelveld. Door crypto te belasten zoals andere vormen van vermogen, wordt de belastingdruk evenwichtiger verdeeld.
Ontwikkelingen in andere landen
Nederland is niet de enige die stappen zet richting meer crypto-regulering. Eerder deze week stelde de Deense belastingraad voor om winsten op crypto te belasten, zelfs als deze nog niet zijn verzilverd. Zij overwegen een belastingtarief van 42% op ongeclaimde winsten, en willen ook dat Deense crypto-dienstverleners klantdata rapporteren.
Het wetsvoorstel maakt de Nederlandse cryptomarkt transparanter, zorgt voor eerlijke concurrentie en versterkt de samenwerking tussen Europese belastingdiensten. Voor crypto-gebruikers verandert er nu weinig, maar bedrijven moeten mogelijk meer informatie delen over transacties om belastingontduiking beter aan te pakken.