Digitale euro krijgt prioriteit: zo wil de ECB Amerikaanse stablecoins buitenspel zetten

De Europese Centrale Bank (ECB) zet vaart achter de ontwikkeling van een digitale euro. Reden? De groeiende invloed van Amerikaanse stablecoins zoals USDT en USDC in het Europese betaalverkeer. Volgens ECB-bestuurslid Piero Cipollone staat er iets groters op het spel: de monetaire onafhankelijkheid van Europa.
De euro is offline, stablecoins zijn overal
Contant geld is nog steeds het enige officiële betaalmiddel dat volledig onder controle van Europa valt. Maar in een digitale wereld kun je er online weinig mee. En laat online shoppen nu net een derde van alle aankopen in Europa uitmaken.
Die ruimte wordt inmiddels gevuld door stablecoins die gekoppeld zijn aan de Amerikaanse dollar. Daarmee betalen wordt steeds makkelijker, ook binnen Europa. Volgens Cipollone is dat een probleem:
“We raken steeds afhankelijker van buitenlandse betaalsystemen – en daarmee geven we stukje bij beetje onze controle weg.”
De dollar als digitale indringer
Cipollone waarschuwt dat stablecoins niet alleen transactiekosten en gebruikersdata richting de VS sturen, maar ook euro’s uit Europa laten verdwijnen. Dat versterkt de positie van de dollar in internationale betalingen – ten koste van de euro.
De VS werkt bovendien actief aan de wereldwijde adoptie van dollar-gebaseerde stablecoins.
“Als we niets doen, verliezen we onze invloed op ons eigen betaalsysteem,” stelt Cipollone. “Het is nú tijd om in te grijpen.”
Wat is de digitale euro precies?
De digitale euro is een zogeheten CBDC – een centrale bank digitale munt – die uitgegeven wordt door de ECB. In tegenstelling tot stablecoins is het een officieel Europees betaalmiddel, met dezelfde status als contant geld, maar dan geschikt voor het digitale tijdperk.
Volgens Cipollone is zo’n munt nodig om de Europese betaalmarkt weer in eigen handen te krijgen. Hij ziet het als onderdeel van een bredere samenwerking tussen publieke instellingen en private partijen in Europa.
“We moeten onze digitale infrastructuur niet uit handen geven,” zegt hij. “Een digitale euro helpt ons die grip terug te krijgen.”
Maar wil de burger het wel?
Ondanks alle plannen is de publieke interesse nog lauw. Uit een recent ECB-onderzoek blijkt dat veel Europeanen twijfels hebben – vooral over privacy en toegevoegde waarde. Waarom zou je een digitale euro gebruiken als je al mobiel kunt betalen met je bank-app?
Toch is Cipollone duidelijk: het gaat niet alleen om gemak, maar om controle. Als Europa ook in de toekomst zelf wil bepalen hoe we betalen, dan is er nu actie nodig.
“De digitale euro is geen nice-to-have,” zegt hij.
“Het is essentieel om onze vrijheid in het betalingsverkeer te behouden.”