Bitcoin en Ethereum Krijgen Weer Wind in de Zeilen: Wat Drijft Het Herstel?

Na een week vol forse verliezen, veert de cryptomarkt opmerkelijk op. Bitcoin, die vorige week nog een dieptepunt bereikte van $56.000, wordt nu verhandeld voor iets meer dan $65.000. Ethereum volgt een vergelijkbaar pad en noteerde een stijging van 11% sinds de laagste stand van vorige week woensdag.
Deze positieve omslag komt op een moment waarin tekenen van een afkoelende inflatie zichtbaar worden, wat de hoop op toekomstige renteverlagingen voedt. Deze hernieuwde bullishness werd mede aangewakkerd door uitspraken van Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, die begin mei suggereerde dat een verdere verhoging van de rentevoeten “onwaarschijnlijk” is.
Sindsdien is de totale marktwaarde van cryptocurrencies met ongeveer $200 miljard gestegen, aldus CoinGecko. Toch waarschuwt Noelle Acheson van de nieuwsbrief “Crypto is Macro Now” dat het nog te vroeg is om te zeggen dat het veilig is om de rentetarieven te verlagen.
Hoewel de rentetarieven in de Verenigde Staten op recordhoogtes staan om de door de pandemie aangewakkerde inflatie te beteugelen, verhoogt dit ook het rendement op spaartegoeden, waardoor consumenten eerder geneigd zijn om geld op te potten in plaats van uit te geven.
Verhoogde rentetarieven hebben doorgaans een dempend effect op de aandelenmarkt en op risicovollere beleggingen zoals cryptocurrencies. De hevige koersdalingen van Bitcoin en Ethereum vorige week waren hier een duidelijk voorbeeld van.
Economische groei in de VS koelde in het eerste kwartaal af tot het laagste niveau in bijna twee jaar, deels door verminderde consumentenuitgaven en een groeiend handelstekort. Hogere rentetarieven maken bedrijfsleningen duurder, wat economische uitbreiding kan afremmen.
De recente banengroeicijfers, die de langzaamste groei in zes maanden laten zien, wijzen ook op mogelijke economische uitdagingen.
Ondanks deze turbulentie lijkt de ergste dreiging van stagflatie – hoge inflatie gecombineerd met een recessie – volgens analisten van Ryze Labs te wijken.
“Nu renteverhogingen niet langer aan de orde zijn en de markt weinig tot geen verlagingen voor 2024 inprijst, zien we dit als een positieve ontwikkeling voor risicovolle activa,” luidt het advies van Ryze Labs.
Deze ontwikkelingen in de cryptomarkt en de bredere economie bieden een fascinerende achtergrond voor beleggers die de dynamische interacties tussen macro-economische factoren en cryptoprijzen willen begrijpen. Met Bitcoin en Ethereum die momenteel tekenen van herstel tonen, blijft de cryptosector een intrigerende arena voor zowel doorgewinterde beleggers als nieuwkomers.