Wat betekent de nieuwe MiCA-wetgeving voor jou?
De cryptowereld in de Europese Unie staat voor een grote verandering door de invoering van de Markets in Crypto-Assets (MiCA) wetgeving. Deze nieuwe regels, die in fases worden ingevoerd, richten zich op stablecoins en aanbieders van cryptodiensten.
Nieuwe regels stap voor stap ingevoerd
Vanaf 30 juni gelden de nieuwe regels voor stablecoins. Later, in december, volgen de voorschriften voor cryptodiensten. Dit is de eerste keer dat er uniforme marktregels voor crypto-assets binnen de EU worden ingesteld. Het proces begon in september 2020 en werd in april 2023 door het Europees Parlement goedgekeurd.
Op 9 juni 2023 werd MiCA officieel gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie. Een jaar later treden de eerste regels in werking. Maar wat betekent dit voor crypto bedrijven, EU-lidstaten en gebruikers?
Korte termijn effecten
Nieuwe regelgeving brengt altijd extra papierwerk met zich mee, maar geeft ook legitimiteit aan de sector. Voor de cryptosector, die vaak bekritiseerd wordt om zijn volatiliteit en speculatieve aard, is dit vooral belangrijk. Reinis Znotiņš, uitvoerend directeur van de Letse Blockchain Associatie, verwacht dat een van de eerste effecten “psychologisch” zal zijn. De twijfel over de legitimiteit van crypto in de EU verdwijnt nu de EU heeft bevestigd dat cryptobedrijven legaal zijn en een wettelijk kader hebben.
Jón Egilsson, mede-oprichter van Monerium en voormalig voorzitter van de toezichtraad van de IJslandse Centrale Bank, benadrukt dat MiCA voor duidelijkheid zorgt, maar ook voor “marktverstoring.” Stablecoins die niet aan de nieuwe eisen voldoen, moeten vanaf 30 juni worden verwijderd door beurzen en wallets die actief zijn in de EU.
Vaarwel, stablecoins
Dit betekent dat cryptobeurzen bepaalde niet-conforme stablecoins mogelijk moeten verwijderen of de diensten voor gebruikers in de EU moeten beperken. Beurzen zoals Uphold, Bitstamp, Binance, Kraken en OKX zijn al begonnen met het verwijderen van stablecoins zoals Tether (USDT).
Egilsson voorspelt dat niet-conforme stablecoin-uitgevers mogelijk de EU-markt helemaal verlaten, terwijl er een verschuiving naar euro-gedekte stablecoins kan plaatsvinden. Laura Chaput, hoofd van compliance bij Keyrock, denkt dat de markt voor stablecoins juist kan groeien door het toegenomen vertrouwen van retailbeleggers dankzij de strengere regelgeving.
Op 13 juni publiceerde de Europese Bankautoriteit (EBA) verschillende laatste rapporten over de Regulerende Technische Normen (RTS) die vanaf 30 juni van kracht worden.
Impact op EU-crypto bedrijven
Crypto bedrijven in de EU moeten op de hoogte blijven van de nieuwe regelgeving en eventuele laatste wijzigingen. Volgens Egilsson moeten bedrijven zich vooral richten op het verkrijgen van de juiste vergunningen en voldoen aan strikte organisatorische, governance- en kapitaaleisen.
Wat betekent dit voor gebruikers?
Met de komst van 30 juni moeten EU-crypto gebruikers zich voorbereiden op een veranderend ecosysteem. Chaput benadrukt dat gebruikers kunnen profiteren van betere consumentenbescherming, zoals gegarandeerde terugkooprechten voor EMT-houders en meer transparantie over hoe deze tokens werken.
Hoewel sommige gebruikers mogelijk verleid worden om op niet-EU beurzen te handelen voor een breder scala aan tokens, kunnen ze zichzelf blootstellen aan minder gereguleerde omgevingen met minder bescherming.
Egilsson hoopt dat gebruikers op de lange termijn zullen profiteren van verbeterde bescherming en transparantere informatie over de crypto-assets waarmee ze te maken hebben. Hoewel er aanvankelijk ongemakken en hogere barrières kunnen zijn voor nieuwe toetreders, zal het eindresultaat hopelijk een veiligere en betrouwbaardere omgeving zijn voor crypto gebruikers in de EU.
Met deze nieuwe wetgeving zet Europa een belangrijke stap richting een veiliger en beter gereguleerde cryptomarkt. Het zal interessant zijn om te zien hoe deze regels de toekomst van de crypto-industrie in de EU zullen vormgeven.