Rwanda Pioniert met Digitale Munt voor Cashloze Toekomst
Rwanda neemt gedurfde stappen naar een cashloze samenleving met de introductie van een baanbrekende digitale valuta. De Nationale Bank van Rwanda (BNR) heeft een gedetailleerde haalbaarheidsstudie voor een retail Centrale Bank Digitale Valuta (CBDC) afgerond en stelt deze nu open voor publiek commentaar. Deze digitale munt is afgestemd op de lokale behoeften en belooft de financiële infrastructuur van het land aanzienlijk te verbeteren.
Deze CBDC zou een sleutelrol kunnen spelen in Rwanda’s visie op een economie zonder contant geld en is ontworpen om te functioneren zelfs tijdens frequente stroomuitvallen, iets wat nu nog een uitdaging vormt voor het financiële systeem. De centrale bank verwacht de komende vijf jaar maar liefst $35 miljoen te besparen op het drukken en onderhouden van contant geld.
De BNR wil een rentevrije, via tussenpersonen uitgevoerde CBDC introduceren die compatibel is met alle huidige betalingssystemen van het land, en potentieel ook met andere CBDC’s na de benodigde wetswijzigingen. Het voorgestelde model is gebaseerd op tokens en biedt uitgebreide mogelijkheden voor programmering en slimme contracten.
Het unieke aan deze digitale valuta is de mogelijkheid om offline transacties uit te voeren met behulp van Bluetooth of Near Field Communication (NFC), zonder de noodzaak van een smartphone. Dit biedt een significant voordeel ten opzichte van huidige elektronische betaalmethoden en vergroot de toegankelijkheid voor alle gebruikers.
Ondanks de voordelen van open programmeerbaarheid, die innovatieve producten en diensten mogelijk maakt, erkent de BNR dat dit ook vragen oproept over privacy en veiligheid. De bank verwacht echter dat de voordelen ruimschoots opwegen tegen deze bezwaren en voorziet slechts een “gedeeltelijke pseudonimiteit” voor gebruikers van de CBDC.
Met minder dan 0,9% van de financiële activiteiten in Rwanda die momenteel via betalingsdienstaanbieders verlopen, en uitdagingen zoals lage financiële geletterdheid en hoge kosten voor geldovermakingen, zou deze CBDC een kans kunnen zijn om de informele economie meer te formaliseren.
De BNR geeft de voorkeur aan een gedistribueerd databasemodel boven een traditioneel gedistribueerd grootboek voor grotere betrouwbaarheid, geïnspireerd door de CBDC Policy-Maker Toolkit van het Wereld Economisch Forum.
Met dit initiatief zou Rwanda niet alleen innovatie in de wereld van centrale banken kunnen leiden, maar ook een nieuw hoofdstuk kunnen inluiden voor digitale valuta in de retailsector.