Politieke Onzekerheid in Frankrijk: Wat Betekent dit voor Crypto?
Frankrijk bevindt zich in een politieke impasse na de verkiezingen van zondag, waar geen enkele partij een absolute meerderheid behaalde. Dit maakt het aannemen van nieuwe wetten, waaronder crypto-regelgeving, een stuk lastiger.
De linkse coalitie, het Nieuwe Volksfront, won de meeste zetels met 188, maar miste de benodigde 289 voor een meerderheid. De centrumpartij van President Emmanuel Macron, Ensemble, kreeg 161 zetels, terwijl de extreemrechtse partij Rassemblement National van Marine Le Pen 141 zetels behaalde.
Nu moet Macron een nieuwe premier kiezen om Gabriel Attal van de Renaissance-partij te vervangen, die maandag zijn ontslag indient. Verschillende partijen, waaronder Renaissance, werken samen om te voorkomen dat stemmen tegen RN verdeeld raken.
Mark Foster van de Crypto Council for Innovation waarschuwde dat het moeilijker wordt om nieuwe wetten, waaronder cryptoregels, door te voeren.
“Het nieuwe parlement zal grotere groepen extreemlinks en extreemrechts hebben, wat binnenlands beleid (inclusief crypto) onzeker en moeilijk maakt,” zei Foster.
Frankrijk heeft al flinke stappen gezet in de crypto-wereld. Vorig jaar werden 74 cryptobedrijven geregistreerd, met de verwachting dat dit aantal zou stijgen tot 100. Regulators proberen sindsdien meer bedrijven aan te trekken. Eind juni begonnen toezichthouders met de handhaving van de nieuwe EU-regels voor stablecoins onder de Markets in Crypto Assets (MiCA) wetgeving. De rest van de cryptoregels wordt tegen het einde van het jaar van kracht.
Ondanks de politieke onzekerheid, blijven cryptoliefhebbers hoopvol. Frankrijk kan, ondanks deze uitdagingen, zijn positie als leider in de Europese cryptomarkt behouden en versterken.
Voor de Nederlandse crypto-investeerder blijft het spannend om te zien hoe deze politieke ontwikkelingen de regelgeving en markt zullen beïnvloeden.