Nieuw fonds helpt Zuid-Koreaanse cryptogebruikers met vastzittende tegoeden
Zuid-Koreaanse cryptogebruikers die hun geld hebben vastzitten op gesloten cryptobeurzen krijgen binnenkort hulp van een nieuw initiatief: het Digital Asset User Protection Foundation. Dit fonds, gesteund door de overheid en gereguleerd door de zelfregulerende groep DAXA, heeft als doel om tegoeden van niet-functionerende beurzen terug te halen naar hun rechtmatige eigenaren.
Sluiting van beurzen roept vragen op
Van de 22 cryptobeurzen in Zuid-Korea zijn er inmiddels 10 definitief gesloten en staan er 3 stil. Voor gebruikers die nog geld of crypto op deze beurzen hebben staan, is dit natuurlijk een groot probleem. Hun fondsen staan nog steeds op deze gesloten platforms, en de sleutels tot hun virtuele wallets zijn in handen van de beurs zelf.
De Zuid-Koreaanse financiële waakhond, de Financial Services Commission (FSC), benadrukt dat er een beter systeem nodig is om te zorgen dat gebruikers veilig hun geld kunnen terugkrijgen. Het nieuwe fonds moet daarbij gaan helpen.
Hoe werkt het terugkrijgen van je geld?
Het Digital Asset User Protection Foundation zal in overleg gaan met de beurzen om de tegoeden van gebruikers over te dragen. De cash-tegoeden worden vervolgens beheerd door een bank en de virtuele tegoeden (zoals Bitcoin of Ethereum) worden ondergebracht bij een nog actieve cryptobeurs. Het fonds zal daarna contact opnemen met de gebruikers om hen te informeren hoe ze hun geld en crypto kunnen terugkrijgen.
Overheid helpt mee
Naast de betrokkenheid van banken en cryptobeurzen, is er ook ondersteuning van verschillende overheidsinstanties. De Zuid-Koreaanse overheid heeft toegezegd te helpen bij de overdracht van gebruikersfondsen, en het fonds krijgt advies van experts uit zowel de publieke als private sector.
Voor beurzen die in de toekomst hun activiteiten stoppen, zullen duidelijke regels worden opgesteld om ervoor te zorgen dat de tegoeden veilig worden overgedragen aan het fonds.
Betere bescherming van cryptogebruikers
Dit initiatief komt vlak na de invoering van de Virtual Asset User Protection Act, die sinds juli van kracht is. Deze wet verplicht beurzen om klanttegoeden op aparte rekeningen bij banken te houden, zodat ze beschermd blijven in het geval van problemen bij de beurs zelf.
Met deze nieuwe regels en het fonds wil Zuid-Korea zijn cryptomarkt veiliger maken voor iedereen, of je nu nieuw bent in de crypto of al langer meedraait.