Let op: gevaarlijke nep-OKX-extensies in omloop
Cryptobeurs OKX waarschuwt gebruikers voor nep-browserextensies die opduiken in de Firefox-pluginwinkel. Deze kwaadaardige extensies doen zich voor als officiële tools van OKX, maar zijn bedoeld om je gegevens en crypto’s te stelen.
OKX benadrukt dat ze zelf geen Firefox-extensies hebben uitgebracht. Heb je per ongeluk zo’n extensie geïnstalleerd? Dan is het belangrijk om direct je crypto’s naar een veilige wallet over te zetten. Ondertussen werkt OKX samen met Firefox om de frauduleuze extensies offline te halen.
Hun advies? Download nooit software of tools van derden, maar gebruik altijd de officiële website of app van OKX.
Toenemende cyberdreigingen: phishing en malware blijven groeien
Cybercriminelen worden steeds slimmer, en dat brengt grote risico’s met zich mee. Volgens een rapport van cybersecuritybedrijf CertiK hebben phishingaanvallen crypto-investeerders in 2024 wereldwijd meer dan $1 miljard gekost. Dit is een toename van 21% vergeleken met 2023.
Een andere dreiging is SpyAgent, een gevaarlijke malware die gericht is op Android-gebruikers. Deze software vermomt zich als legitieme apps en kan met behulp van optische tekenherkenning (OCR) gevoelige gegevens uit afbeeldingen halen, zoals privésleutels van je crypto-wallet. SpyAgent verspreidt zich via sms-links en weet zo beveiligingsmaatregelen in de Google Play Store te omzeilen.
Zelfs grote spelers in de crypto-wereld blijven niet gespaard. In september 2024 werd de officiële X-pagina (voorheen Twitter) van Decentraland gehackt. De hackers gebruikten het account om phishinglinks te verspreiden en beloofden een nep-airdrop van het MANA-token. Iedereen die op de link klikte en zijn wallet koppelde, verloor direct zijn tegoeden.
Zo houd je jouw crypto veilig
De dreigingen in de cryptowereld nemen toe, maar met deze tips bescherm je jezelf:
- Gebruik alleen officiële bronnen: Download tools of extensies uitsluitend via de officiële website van een platform, niet via zoekresultaten of derden.
- Controleer links zorgvuldig: Klik niet zomaar op links in e-mails, berichten of sociale media. Phishinglinks zien er steeds professioneler uit.
- Investeer in een hardware wallet: Voor langdurige opslag van je crypto is een hardware wallet een veilige keuze.
- Wees alert: Blijf op de hoogte van nieuwe cyberdreigingen en hoe je deze kunt herkennen.
In de snel veranderende wereld van crypto is veiligheid geen bijzaak, maar een must. Neem deze maatregelen serieus en voorkom dat je slachtoffer wordt van hackers.