FDIC draait bij: Amerikaanse toezichthouder heroverweegt cryptobeleid

De Amerikaanse bankentoezichthouder FDIC lijkt haar houding tegenover crypto te versoepelen. Na jaren van strikte regels en ontmoedigingsbeleid, heeft de organisatie 790 pagina’s aan interne documenten vrijgegeven. Hieruit blijkt dat banken die cryptodiensten wilden aanbieden stuitten op vertragingen, extra eisen en regelrechte tegenwerking. Nu geeft de FDIC aan haar beleid te heroverwegen.
Strenge controle op cryptodiensten
Uit de vrijgegeven documenten blijkt dat banken die crypto wilden integreren, vrijwel altijd tegen een muur van weerstand opliepen. Aanvragen werden vertraagd, toezichthouders eisten steeds meer informatie en sommige banken kregen zelfs brieven waarin werd afgeraden om met crypto te werken.
De documenten bevatten correspondentie van 24 banken en aanvullende aanvragen van andere instellingen die cryptodiensten wilden aanbieden. Dit bevestigt wat velen al vermoedden: de FDIC stond jarenlang allesbehalve open voor de integratie van crypto in het reguliere banksysteem.
Maar er lijkt een omslag te komen. FDIC’s waarnemend voorzitter Travis Hill verklaarde dat de organisatie haar aanpak rondom crypto opnieuw onder de loep neemt. Dit kan een belangrijk signaal zijn voor de toekomst van crypto binnen het traditionele financiële systeem.
Vrijgave na juridische druk
De publicatie van deze documenten kwam niet vanzelf. Coinbase diende in oktober 2024 een verzoek in op basis van de Freedom of Information Act (FOIA) om inzicht te krijgen in de betrokkenheid van de FDIC bij wat critici ‘Operation Chokepoint 2.0’ noemen. Dit verwijst naar vermoedelijke pogingen van Amerikaanse toezichthouders om crypto-bedrijven uit het banksysteem te weren.
Eerder, in december 2024, werden al een reeks FDIC-documenten vrijgegeven. Maar veel van deze stukken waren zwaar gecensureerd. Dit leidde tot kritiek van de Amerikaanse rechter Ana Reyes, die de FDIC opdroeg om transparanter te zijn.
Daar blijft het niet bij. Senator Cynthia Lummis beschuldigde de FDIC in januari 2025 zelfs van het vernietigen van documenten die verband houden met het anti-crypto beleid. Ze eiste dat alle cryptogerelateerde dossiers vanaf 2022 bewaard blijven en waarschuwde dat vernietiging van bewijs juridische gevolgen kan hebben.
Wat betekent dit voor de cryptosector?
Jarenlang waren Amerikaanse banken terughoudend met crypto, deels door de strenge houding van de FDIC. Nu de toezichthouder haar beleid heroverweegt, kan dat deuren openen voor een betere samenwerking tussen banken en de cryptosector.
Of dit betekent dat banken straks vrijuit cryptodiensten mogen aanbieden, is nog onduidelijk. Maar de ontwikkelingen laten zien dat toezichthouders steeds vaker onder druk staan om transparanter te zijn over hun beleid. Dit kan een stap in de goede richting zijn voor crypto-adoptie in de VS.