ECB Update: Eerste Voortgang bij Ontwikkeling van Digitale Euro

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft op 24 juni een eerste update gegeven over de voortgang van de ontwikkeling van een digitale euro, ook wel een centrale bank digitale valuta (CBDC) genoemd. In dit rapport staat privacy centraal.
Privacy en Consumentenbescherming
De ECB belooft dat betalingen anoniem blijven door het gebruik van pseudonimisering en encryptie. Dit betekent dat gebruikers zich geen zorgen hoeven te maken dat hun transacties makkelijk te traceren zijn. Bovendien mogen betalingsdienstaanbieders de financiële gegevens van consumenten niet zonder hun toestemming gebruiken voor commerciële doeleinden.
Betalen zonder Internet
Een interessant punt in het rapport is de mogelijkheid voor offline betalingen. Dit zou betekenen dat mensen direct met elkaar kunnen afrekenen zonder tussenkomst van een derde partij. Denk aan betalingen via smartphones of nieuwe slimme kaarten die op batterijen werken of transacties synchroniseren met de CBDC-blockchain.
Tijdlijn voor Verdere Ontwikkeling
De ECB heeft een team opgericht, de “Rulebook Development Group”, die tegen eind 2024 de eerste versie van het technische en regelgevende kader voor de digitale euro moet presenteren. Dit gebeurt na overleg met verschillende belanghebbenden, waaronder dienstverleners en het publiek.
Kritiek en Zorgen
Toch zijn er zorgen over privacy en vrijheid bij het gebruik van een CBDC. Tijdens het Oslo Freedom Forum werd bijvoorbeeld benadrukt hoe overheden de controle over blockchainvaluta’s kunnen misbruiken om dissidenten te onderdrukken. Volgens een rapport van Trezor uit 2023 maakt 73% van de respondenten zich zorgen over de privacy-implicaties van een CBDC. Critici vinden dat de risico’s zwaarder wegen dan de voordelen, vooral omdat er al stablecoins bestaan.
Verzet in de Verenigde Staten
In de VS is er veel verzet tegen de CBDC. Voormalig president Trump heeft aangegeven de invoering van een CBDC te willen tegenhouden. In mei stemde het Huis van Afgevaardigden voor de “CBDC Anti-Surveillance State Act,” die de gevaren van centraal gecontroleerd digitaal geld voor de vrijheid in open samenlevingen benadrukt.
De toekomst van de digitale euro is nog onzeker, maar het is duidelijk dat zowel voorstanders als critici nauwlettend in de gaten houden hoe deze ontwikkeling zich zal ontvouwen. Voor Nederlandse crypto-investeerders is het belangrijk om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen en de impact die een digitale euro kan hebben.