Digitale Shekel: Israël start innovatief experiment
Israël zet een grote stap in de digitale betaalwereld met de lancering van een experiment voor de digitale shekel, geïnspireerd door het Project Rosalind van het BIS Innovation Hub.
De Bank van Israël (BoI) wil de ontwikkeling van de digitale shekel versnellen. Hiervoor werkt het samen met diverse dienstverleners om een geavanceerd digitaal betalingssysteem te creëren. Volgens een verklaring van de centrale bank:
“Als onderdeel van het plan voor de mogelijke uitgifte van de digitale shekel, plant de Bank van Israël de ‘Digital Shekel Challenge’ — een experiment geïnspireerd door het ‘Project Rosalind’ uitgevoerd door het BIS Innovation Hub.”
Project Rosalind is een samenwerking tussen de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) en de Bank of England, gericht op het ontwikkelen van prototypes voor een application programming interface (API).
Tijdens de challenge biedt de BoI een sandbox-omgeving met API’s. Deelnemers bouwen real-time CBDC-betalingssystemen voor het grote publiek.
Shauli Rejwan, managing partner bij Masterkey Venture Capital in Tel Aviv, legt uit dat het programma drie fasen kent: aanvraag en presentaties, toegang tot het nieuwe netwerk voor geselecteerde projecten en een eindpresentatie voor een jury. Hij ziet dit initiatief als een kans om de kloof tussen de Web3-industrie en de overheid te overbruggen, ondanks dat gedecentraliseerde financiën en permissieloze oplossingen nog niet worden overwogen.
Israël nodigt private, publieke en academische sectoren uit om mee te doen aan het experiment. De centrale bank benadrukt:
“Prioriteit wordt gegeven aan innovatieve en originele toepassingen in de betalingswereld, of het nu verbeteringen van bestaande apps zijn of volledig nieuwe applicaties.”
Hoewel CBDC’s bedoeld zijn voor algemeen gebruik, mogen deelnemers ook oplossingen bedenken voor specifieke niches en scenario’s.
Op 16 april verklaarde BoI vice-gouverneur Andrew Abir dat concurrentie van CBDC’s met banken goed is voor de economie van het land. Hij verwacht dat de digitale shekel steun krijgt van het publiek.
“De digitale shekel wordt niet ontwikkeld door een anonieme Satoshi Nakamoto. Iedereen weet wie er achter de digitale shekel zit en wie er verantwoordelijk voor is — dezelfde Bank van Israël die ook het contante geld waarborgt dat we allemaal kennen en vertrouwen.”
Volgens Abir zou de digitale shekel ook voordelen bieden voor de BoI. De mogelijkheid om digitale shekels aan te houden, kan banken stimuleren om hogere rente te bieden.
Een rapport van 11 mei over publieke consultatie bevestigde de publieke steun voor de ontwikkeling van CBDC’s. Alle reacties ondersteunen verder onderzoek naar de verschillende gevolgen voor de betalingsmarkt, financiële en monetaire stabiliteit, juridische en technologische kwesties en meer. Toch maken respondenten zich zorgen over mogelijke privacy-inbreuken van CBDC’s.