BlackRock’s BUIDL Bereikt $500 Miljoen: Wat Betekent Dit Voor Crypto-Investors?
BlackRock heeft een indrukwekkende mijlpaal bereikt met hun BUIDL-fonds, minder dan vier maanden na de lancering in april. Het BlackRock USD Institutional Digital Liquidity Fund heeft een marktkapitalisatie van $500 miljoen bereikt, en is daarmee het eerste getokeniseerde treasury-fonds dat deze grens doorbreekt.
Snel Groeiend en Dominant
Sinds de lancering in maart 2024, heeft BUIDL een snelle opmars gemaakt. Al in april werd het fonds het grootste getokeniseerde treasury-fonds ter wereld, waarmee het de Franklin OnChain U.S. Government Money Fund (BENJI) inhaalde. BUIDL heeft sindsdien deze leidende positie behouden. Momenteel bezit het fonds $502,8 miljoen aan getokeniseerde Treasurys, volgens gegevens van Ethereum block explorer Etherscan.
Belangrijke Spelers en Partners
Ondo Finance speelt een cruciale rol in het succes van BUIDL. Zij kochten meer BUIDL om te gebruiken als onderpand voor hun OUSG-token. Ondo’s OUSG is momenteel de grootste houder van BUIDL, met $173,7 miljoen. Ook Mountain Protocol, een stablecoin-uitgever, gebruikt BUIDL als onderpand voor hun USDM-stablecoin.
De Rol van Blockchain
In totaal is er nu $1,67 miljard aan getokeniseerde treasury-fondsen on-chain, volgens gegevens van Dune Analytics. Ethereum is de dominante blockchain in deze markt, met meer dan 75% van de treasury-fondsen, gevolgd door Stellar met 23,9%.
De Toekomst van Tokenisatie
Larry Fink, CEO van BlackRock, heeft aangegeven dat blockchain-tokenisatie de kapitaalmarkten efficiënter kan maken. Boston Consulting Group schat dat deze markt tegen 2030 $16 biljoen waard kan zijn. Naast U.S. Treasurys kunnen ook aandelen, vastgoed en vele andere activa worden getokeniseerd.
Hoewel het aantal transacties met echte activa in april 2024 een piek bereikte, is dit aantal sindsdien gedaald. Andere grote spelers in de tokenisatie van echte activa zijn WisdomTree, Ondo Finance, Backed Finance, Matrixdock, Maple Finance en Swarm.
Deze mijlpaal van BlackRock toont de groeiende interesse en potentie van blockchain in de traditionele financiële markten. Voor Nederlandse crypto-investeerders biedt dit nieuwe kansen en ontwikkelingen om in de gaten te houden.