Zelfbeheerportefeuilles blijven toegestaan in Denemarken
Er gingen geruchten rond dat Denemarken op het punt stond om Bitcoin-portefeuilles te verbieden. Dit blijkt echter niet waar te zijn. De Deense Financial Supervisory Authority (DFSA) heeft benadrukt dat er geen plannen zijn om zelfbeheerportefeuilles te verbieden.
Volgens Tobias Thygesen, directeur fintech, betaaldiensten en governance bij de DFSA, klopt de informatie die op sociale media circuleert niet. Hij stelde duidelijk:
“De DFSA heeft geen dergelijk verbod voorgesteld.”
Zelfbeheerportefeuilles en MiCA
De DFSA verduidelijkte dit naar aanleiding van de regelgevende beoordeling van decentralisatie in de context van de Markets in Crypto-Assets (MiCA) Regulation, die op 30 juni van kracht werd. In de beoordeling, gepubliceerd op 25 juni, werden richtlijnen gegeven om de uitdagingen bij het reguleren van gedecentraliseerde crypto-diensten aan te pakken.
MiCA sluit expliciet cryptodiensten uit die volledig gedecentraliseerd zijn en zonder tussenpersoon worden aangeboden. Om onder MiCA te vallen, mag een dienst niet volledig gedecentraliseerd zijn en moet het een van de activiteiten omvatten die in Artikel 3(16) van MiCA zijn vermeld, zoals het beheren van crypto-activa voor klanten.
Zelfbeheerportefeuilles, zoals hardware wallets die de private keys niet aan de provider overdragen, vallen dus niet onder MiCA. Dit geldt ook voor softwareportefeuilles zoals MetaMask en hardware wallets zoals Ledger of Trezor.
Bron : Miko Otamaa (X)
Wat zijn zelfbeheerportefeuilles?
Zelfbeheer, ook bekend als non-custodial, houdt in dat je zelf de controle hebt over je cryptovaluta, zoals Bitcoin, zonder tussenpersoon. Dit betekent dat je volledige controle hebt over je crypto-activa. Het grote voordeel is de onafhankelijkheid, maar het betekent ook dat de verantwoordelijkheid voor de beveiliging volledig bij jou ligt.
Zelfbeheerportefeuilles vereisen doorgaans geen Know Your Customer (KYC) procedures. De private key is de enige manier om eigendom te verifiëren. Er zijn verschillende soorten zelfbeheerportefeuilles, waaronder softwaregebaseerde portefeuilles zoals MetaMask en hardware wallets zoals Ledger of Trezor.
Regulatoire vereisten en bewustzijn
Hoewel zelfbeheerportefeuilles niet onder MiCA vallen, kunnen sommige softwareportefeuilles interfaces bieden naar volledig gedecentraliseerde diensten. Deze integraties zouden mogelijk onafhankelijk gereguleerd kunnen worden door MiCA als ze niet volledig gedecentraliseerd worden aangeboden.
Een voorbeeld is een softwareportefeuille die orders uitvoert op een gedecentraliseerde beurs namens klanten. Als een juridische entiteit controle heeft over het aanbod en deze specifieke activiteit als dienst aanbiedt, kan autorisatie vereist zijn. Volgens de DFSA is het doel om bewustzijn te creëren over mogelijke regulatoire vereisten en te benadrukken dat de DFSA openstaat voor dialoog om te begrijpen of specifieke aanbiedingen in Denemarken binnen de reikwijdte van MiCA vallen.
Het is essentieel om goed geïnformeerd te blijven en misleidende informatie te vermijden om duidelijkheid te behouden in de snel evoluerende wereld van cryptoregulering.