Klarna wil iets met crypto – maar wat precies?
Betaalplatform Klarna lijkt zich klaar te maken voor een grote stap richting crypto. CEO Sebastian Siemiatkowski liet onlangs weten dat het bedrijf digitale valuta gaat “omarmen” en vroeg zijn volgers om ideeën. Dat is opvallend, want een paar jaar geleden was hij nog een uitgesproken criticus van crypto.
Achterstand op PayPal en Revolut
Met een jaarlijks transactievolume van zo’n $100 miljard is Klarna een grote speler in de betaalwereld. Maar als het om crypto gaat, loopt het achter op concurrenten als PayPal en Revolut. PayPal lanceerde in 2023 zijn eigen stablecoin, PYUSD, en Revolut biedt inmiddels 175 cryptomunten aan.
Siemiatkowski erkent dat Klarna laat instapt en wil weten hoe het bedrijf digitale assets kan integreren. Hij kreeg al suggesties van invloedrijke figuren in de sector. Zo opperde Circle-CEO Jamie Allaire een samenwerking met stablecoin USDC en wees Robbie Ferguson van Immutable op de enorme markt voor in-game aankopen.
Van crypto-scepticus naar voorstander?
De plotselinge interesse in crypto is een flinke draai voor Siemiatkowski. In 2022 noemde hij Bitcoin nog een “gedecentraliseerd piramidespel” en bekritiseerde hij de hoge transactiekosten. Eerder gaf hij toe niet goed te begrijpen hoe blockchain en mining werken.
Toch lijkt hij nu enthousiast. Hij deelde zelfs een AI-gegenereerd nummer genaamd Crypto Boy, waarin termen als Bitcoin, Binance en staking voorbijkomen. Maar of dit een teken is van serieuze plannen of vooral een PR-stunt, blijft afwachten.
Wat betekent dit voor Klarna?
De vraag is hoe Klarna crypto precies wil gaan omarmen. Komen er directe investeringsmogelijkheden? Gaat het betaalplatform stablecoins ondersteunen? Of wordt het een ‘buy now, pay later’-model voor digitale activa?
Met een mogelijke beursgang in de VS in het vooruitzicht heeft Klarna alle reden om nieuwe markten te verkennen. Maar als het echt impact wil maken in de cryptowereld, moet het snel schakelen – de concurrentie zit niet stil.