Vitalik waarschuwt: “Web3 dreigt zijn ziel te verliezen”

Ethereum-oprichter Vitalik Buterin heeft tijdens zijn toespraak op EthCC een duidelijke oproep gedaan aan de Web3-community: bouw niet alleen slimmere technologie, maar bouw aan vrijheid.
Volgens Buterin zijn veel crypto-ontwikkelaars te veel gefocust op technische innovaties, terwijl ze de kern van de beweging uit het oog verliezen.
“De eerste vraag die je jezelf moet stellen als je iets bouwt, is: geef ik mijn gebruikers meer vrijheid?”
Van idealisme naar winstmachine?
Buterin trok een vergelijking met het internet van de jaren 90, toen idealisten als John Perry Barlow nog streden voor een open, vrije online wereld. Maar die droom is volgens hem langzaam gesneuveld in de huidige Web2-wereld, waar een paar grote bedrijven alles bepalen. Hij waarschuwt dat Web3 in precies dezelfde val kan lopen.
En dat gebeurt misschien nu al. Waar de cryptowereld ooit draaide om privacy, autonomie en weerstand tegen censuur, ligt de focus nu vaak op institutionele adoptie, rendement en groeicijfers. Grote partijen, overheden en investeerders hebben hun intrede gedaan en daarmee verandert de toon.
Cypherpunks vs. Suitcoiners
Vitalik’s boodschap is een wake-up call voor wie crypto niet ziet als een speeltuin voor speculatie, maar als een digitale vrijheidsbeweging. Hij grijpt terug op de ‘cypherpunks’ uit de jaren 80 en 90: ontwikkelaars die met versleuteling en technologie vochten voor privacy en digitale rechten.
Die geest leeft nog, maar staat onder druk. De opkomst van zogeheten suitcoiners investeerders in maatpak die crypto vooral zien als business zorgt voor een scheiding in de community. Aan de ene kant staan de idealisten. Aan de andere kant de professionals die crypto willen inpakken in regels, rendement en structuur.
“Tech zonder waarden is leeg”
Volgens Buterin moeten ontwikkelaars zich veel bewuster zijn van de impact van wat ze bouwen. Cryptografie is niet neutraal het is een krachtig middel dat zowel kan bevrijden als beperken. En dus vraagt hij iedereen in de sector om beter na te denken over de morele en maatschappelijke gevolgen van hun werk.
Web3 heeft de kans om de fouten van Web2 recht te zetten. Maar dan moeten we niet alleen kijken naar wat er technisch mogelijk is, maar vooral naar wat mensen nodig hebben: controle, transparantie en vrijheid.
Of zoals Buterin het zelf zei: “We moeten technologie bouwen die mensen helpt vrij te zijn.”