Vitalik Buterins Nieuwe Gas Fee Voorstel: Een Gelijkere Ethereum?
Ethereum mede-oprichter Vitalik Buterin stelt belangrijke wijzigingen voor in hoe het netwerk transactiekosten, oftewel ‘gas fees’, berekent. Zijn ideeën zouden Ethereum mogelijk meer laten lijken op zijn concurrent Solana. Dit bleek uit een essay dat hij recentelijk publiceerde en dat direct veel reacties ontving.
Buterin beschrijft zijn concept als “multidimensionale gas fees”. Het doel is om een rechtvaardiger systeem te creëren door verschillende soorten transacties anders te tariferen, afhankelijk van de vraag. Dit idee lijkt sterk op het model van ‘lokale fee markten’ van Solana, waarbij transactiekosten per account en project worden berekend. Deze aanpak helpt pieken in kosten, veroorzaakt door netwerkcongestie, te isoleren binnen specifieke projecten.
Dit systeem heeft als doel om situaties te vermijden die we bij Ethereum zien, waar de vraag naar populaire NFT’s soms het hele netwerk verstopt, waardoor de gas fees voor alle gebruikers omhoogschieten. Maarerin’s aanpak zou niet leiden tot een systeem waarbij elk Ethereum-project zijn eigen afgezonderde gas-ecosysteem heeft, zoals bij Solana. In plaats daarvan zou het onderscheid maken tussen verschillende grote categorieën van benodigde inspanningen voor transacties, zoals rekenkracht, opslag en calldata. Deze zouden elk verschillend geprijsd worden, afhankelijk van de actuele vraag.
De recente Dencun-upgrade van Ethereum zette al stappen in deze richting door data van laag-2 netwerken naar ‘blobs’ te sturen die andere prijsstructuren en limieten hebben dan de rest van een Ethereum-blok. Deze uitbreiding naar een multidimensionaal gasmodel zou de efficiëntie van Ethereum kunnen verbeteren en de schaalbaarheid van het netwerk aanzienlijk verhogen, volgens Buterin.
De voorgestelde veranderingen zouden de kosten van Ethereum transacties eerlijker maken, maar ze bieden waarschijnlijk geen bescherming tegen prijsvolatiliteit veroorzaakt door populaire projecten. Het design is niet zo gespecialiseerd.
Kortom, zowel aanhangers van Solana als van Ethereum kunnen gerust zijn; er blijven genoeg verschillen over tussen beide platforms.