Optimism Zet Grote Stap naar Decentralisatie met Fault Proofs

Optimism bereikt nieuwe mijlpaal in decentralisatie
Ethereum layer-2 Optimism heeft een belangrijke stap gezet naar decentralisatie door de implementatie van fault proofs in zijn smart contracts. Volgens het ontwikkelingsteam, OP Labs, heeft Optimism nu “Stage 1” van decentralisatie bereikt, zoals gedefinieerd door Ethereum mede-oprichter Vitalik Buterin.
Dankzij deze fault proofs kunnen gebruikers nu zelfstandig Ether (ETH) en ERC-20 tokens opnemen zonder tussenkomst van derde partijen. Als het team van Optimism probeert een ongeldige opname te verwerken, kan elke gebruiker dit aanvechten met een fault-proof die de ongeldig verklaart.
Hoewel het nieuwe systeem niet volledig voorkomt dat het sequencer geldige opnames blokkeert of ongeldige opnames verwerkt, kan dit nu alleen worden overschreven door een zes-uit-acht stemming van de Optimism Security Council. Dit betekent dat gebruikers meer controle hebben over het validatieproces van opnames.
Op weg naar volledige decentralisatie
De stap naar “Stage 1” effent de weg naar volledige decentralisatie, ook wel “Stage 2” genoemd. In deze fase kan de Security Council alleen ingrijpen als er een bug is die ervoor zorgt dat meerdere bewijssystemen elkaar tegenspreken.
Het nieuwe fault-proof systeem, “Cannon” genaamd, werd ontwikkeld in samenwerking met meerdere teams zoals OP Labs, het Base netwerk en Sunnyside Labs. De implementatie van deze verandering werd goedgekeurd door Optimism’s Token House en Citizens’ House governance organisaties.
In de toekomst zal Optimism meerdere bewijssystemen gebruiken om ervoor te zorgen dat alleen geldige transacties worden bevestigd. Dit zal bijdragen aan de veiligheid en betrouwbaarheid van het netwerk.
Veiligheid en vooruitgang
Met de nieuwe code in gebruik blijft Optimism veilig, aldus OP Labs. Er zijn maatregelen die de Security Council in staat stellen snel en effectief op te treden bij eventuele bugs. Als deze maatregelen worden geactiveerd, moeten alle lopende opnames opnieuw worden bewezen.
Karl Floersch, oprichter van Optimism, benadrukt dat de vooruitgang richting decentralisatie grote stappen maakt, ondanks de uitdagingen. Het bouwen van een betrouwbaar bewijssysteem is complex en vereist hoge niveaus van zekerheid, verklaarde Floersch.
“We zijn nog niet bij de eindfase van Stage 2, maar de puzzelstukjes beginnen in elkaar te vallen,” aldus Floersch. Hij verwacht dat de overgang naar Stage 2 snel en daadkrachtig zal verlopen nu Stage 1 is bereikt.
Context en kritiek
Ethereum layer-2 netwerken, ook wel “rollups” genoemd, zijn ontwikkeld om de transactiekosten te verlagen door sommige gegevens off-chain te verwerken. Sommige protocollen kregen echter kritiek vanwege het pauzeren van opnames of censureren van transacties, wat duidt op centralisatie.
Vitalik Buterin stelde dat gebruikers enige mate van centralisatie van layer-2 momenteel moeten accepteren, maar dat volledige decentralisatie het uiteindelijke doel moet zijn.
Met deze stap beweegt Optimism zich vastberaden richting volledige decentralisatie. Dit nieuwe systeem geeft gebruikers meer controle en vergroot de transparantie binnen het netwerk, wat uiteindelijk de veiligheid en onafhankelijkheid ten goede komt.