Dreigt er een domino-effect bij ether? Liquidatiegrens komt dichterbij

De cryptomarkt had een pittige start van de week. Vooral ether (ETH) moest flink inleveren: de koers daalde maandag met bijna 16% tot net boven de $1.490. Dat was nog voor de Amerikaanse beurs überhaupt open ging. Beleggers maken zich zorgen dat het slechtste nog moet komen — en met reden.
Volgens data van DefiLlama hangen er namelijk voor ruim $100 miljoen aan ETH-posities aan een zijden draadje. Als de prijs met nog eens 15% daalt en onder de $1.274 komt, worden die posities automatisch geliquideerd.
Wat betekent dat voor de markt?
Wanneer posities ‘geliquideerd’ worden, worden ze gedwongen gesloten. In het geval van DeFi-platforms zoals MakerDAO betekent dit dat het onderpand — in dit geval ether — tegen een korting wordt geveild. Die veilingen zorgen voor extra aanbod op de markt, waardoor de prijs nog verder onder druk komt te staan.
Een van de wallets dreigde maandag al geliquideerd te worden bij een koers van $1.418. De eigenaar wist dat te voorkomen door wat ETH te verkopen en een deel van zijn schuld in DAI (een digitale dollar) af te lossen.
Maar we zijn er nog niet. Mocht de etherprijs met 20% dalen, dan komt nog eens $36 miljoen aan posities in de gevarenzone. De allergrootste positie op de blockchain — met $147 miljoen aan onderpand — ligt zelfs pas veilig zolang ETH boven de $1.132 blijft.
Vooral DeFi krijgt klappen
Het zijn vooral DeFi-leningplatforms die het hard te verduren krijgen. Volgens CoinGecko daalde die categorie maandag met 17% in waarde. Beleggers zijn steeds huiveriger voor hefboomconstructies die bij koersdalingen snel omvallen.
De situatie laat zien hoe kwetsbaar het ecosysteem kan zijn als te veel posities tegelijk onder druk komen te staan. Een daling leidt tot liquidaties, die op hun beurt weer extra verkoopdruk veroorzaken — een klassiek domino-effect.
Voor de Nederlandse ETH-belegger is het dus zaak om scherp te blijven. Heb je een hefboompositie openstaan? Check je liquidatieprijs. En zit je in DeFi-leningen? Overweeg dan of het verstandig is om wat risico af te bouwen. De markt is zenuwachtig, en in zulke tijden geldt: voorkomen is beter dan likwideren.