Hoe de Amerikaanse geheime dienst ongemerkt een van ’s werelds grootste crypto-wallets opbouwde

De Amerikaanse Secret Service is allesbehalve een doorsnee speler in de cryptowereld. Toch heeft de organisatie inmiddels voor bijna $400 miljoen aan cryptovaluta in beslag genomen en opgeslagen in een gigantische cold wallet. Geen investering dus, maar het resultaat van jarenlang speurwerk naar oplichters.
Crypto-oplichters hebben een probleem
Steeds vaker worden mensen het slachtoffer van nepplatforms die doen alsof ze legitieme investeringsmogelijkheden bieden. Slachtoffers zien in het begin wat winst, maar plots is het platform weg samen met hun geld. Volgens analist Jamie Lam gebruiken criminelen vaak foto’s van knappe mannen of vrouwen om vertrouwen te winnen. In werkelijkheid zit er soms gewoon “een oude vent in Rusland” achter.
De blockchain liegt niet
Wat de Secret Service zo succesvol maakt? Het volgen van geldstromen via de blockchain. Elke transactie laat een spoor achter. Combineer dat met slimme analyses, VPN-foutjes en openbare domeingegevens, en je komt vaak dichterbij de dader dan gedacht. Eén kleine fout – zoals het per ongeluk zichtbaar worden van een IP-adres – kan het hele kaartenhuis doen instorten.
Wereldwijde aanpak onder leiding van Kali Smith
Kali Smith leidt het team dat wereldwijd opsporingsdiensten traint om online financiële misdaad te herkennen en aan te pakken. Veel landen realiseren zich pas na zo’n training hoeveel er zich onder hun radar afspeelt. Vooral landen met zwak toezicht of programma’s waarmee buitenlanders makkelijk verblijfspapieren kunnen krijgen, zijn vaak doelwit van deze criminelen.
Van liefdesfraude tot afpersing
De crypto-oplichting die de Secret Service tegenkomt, loopt flink uiteen. Zo werd een Amerikaanse tiener afgeperst nadat ze een intieme foto had gedeeld met een online “vriend”. De afperser eiste in totaal $600. De geldstroom leidde uiteindelijk naar een Nigeriaans paspoort met miljoenen aan verdachte transacties. De verdachte werd later gearresteerd in het Engelse Guildford, waar hij nu wacht op uitlevering.
Cryptoscams zijn big business
Volgens cijfers van de FBI verloren Amerikanen in 2024 zo’n $9,3 miljard door cryptofraude – meer dan de helft van alle gerapporteerde schade door internetcriminaliteit dat jaar. En 2025 is goed op weg om daar nog overheen te gaan: alleen al in de eerste helft werd er voor $2,47 miljard buitgemaakt via hacks, scams en andere digitale trucs.
Samenwerking is essentieel
De geheime dienst doet het niet alleen. Grote namen als Coinbase en Tether werkten mee aan het bevriezen van wallets en het analyseren van transacties. Een van de grootste successen? De terugvordering van maar liefst $225 miljoen aan USDT, vooral afkomstig uit zogeheten ‘romance scams’.
Wat kunnen we hiervan leren?
Waar je bij de Secret Service misschien denkt aan zonnebrillen en oortjes, blijkt de dienst ook een serieuze speler op het digitale strijdtoneel. Met geduld, data en samenwerking bouwden ze ongemerkt een van de grootste crypto-fondsen ter wereld op. Niet voor winst – maar om de boeven te slim af te zijn.