DeFi opent de deur voor miljarden mensen zonder bank

Voor wie geen toegang heeft tot een bankrekening, kan DeFi het verschil maken. En volgens 1inch-medeoprichter Anton Bukov is dat verschil groter dan veel mensen denken.
Tijdens Dutch Blockchain Week in Amsterdam vertelde Bukov waarom DeFi zo krachtig is: je hebt geen kantoor nodig, geen papierwerk, en geen klantnummer. Alleen een telefoon met internet is genoeg om mee te doen.
Bankieren zonder bank
Traditionele banken geven soms honderden dollars uit om één nieuwe klant binnen te halen. Online banken zijn goedkoper, maar zitten nog steeds aan onboardingkosten van tientallen dollars. DeFi? Dat kost praktisch niets.
“Je hoeft alleen verbinding te maken en je kunt aan de slag,” aldus Bukov.
Juist die lage instap maakt DeFi interessant voor de 1,4 miljard mensen wereldwijd die nu nog buiten het financiële systeem vallen. Voor grote banken zijn die mensen vaak ‘niet winstgevend genoeg’ om te bedienen. Maar via DeFi kunnen ze tóch meedoen aan de wereldeconomie — bijvoorbeeld door stablecoins te gebruiken zoals USDT, die de waarde van de dollar volgt.
Van kip naar crypto
Volgens Bukov is het zo simpel als het klinkt.
“Je kunt gewoon een telefoon pakken, online gaan, en in theorie je kip ruilen voor USDT.”
Klinkt als een grap, maar zijn punt is duidelijk: je hebt bijna niets nodig om toegang te krijgen tot digitale financiële diensten.
Eén grote, digitale liquiditeitspool
Bukov benadrukte ook dat het niet alleen om toegang draait, maar om de kracht van wereldwijde liquiditeit. DeFi maakt het mogelijk om kapitaal wereldwijd te verplaatsen, te investeren, of rente te verdienen — zonder tussenkomst van banken of grenzen.
En landen die hun regelgeving hierop afstemmen? Die kunnen flink profiteren.
“Hoe meer landen met elkaar handelen, hoe beter het gaat. Voor crypto werkt dat precies zo.”