Waarom de Zwitserse centrale bank Bitcoin voorlopig links laat liggen

Ondanks Zwitserlands reputatie als cryptovriendelijk land, ziet de Zwitserse nationale bank (SNB) voorlopig geen toekomst voor Bitcoin in haar reserves. Tijdens een aandeelhoudersvergadering in Bern maakte SNB-voorzitter Martin Schlegel duidelijk: Bitcoin voldoet simpelweg niet aan de strenge eisen voor valutareserves. Stabiliteit, liquiditeit en veiligheid blijven grote zorgen.
Zwitserse cryptowereld duwt, SNB blijft staan
De afwijzing komt op een moment dat de druk vanuit de lokale cryptosector toeneemt. Volgens Luzius Meisser, bestuurslid bij Bitcoin Suisse, is het juist nú belangrijk om Bitcoin op te nemen, nu traditionele munten zoals de dollar en de euro terrein verliezen.
“Bitcoin maakt de centrale bank minder afhankelijk van politiek gedreven geldcreatie,” stelt Meisser.
Ook Yves Bennaïm, oprichter van de Zwitserse denktank 2B4CH, pleit voor een pragmatische aanpak:
“We zeggen niet dat de SNB alles op Bitcoin moet zetten. Maar met bijna 1 biljoen frank aan reserves is het verstandig om 1 à 2 procent te investeren in een schaars en groeiend digitaal activum.”
Burgerinitiatief voor Bitcoin-reserves
De oproep blijft niet bij woorden. Eind 2024 werd officieel een voorstel ingediend om Bitcoin een plek te geven in de Zwitserse grondwet. Artikel 99, dat nu bepaalt dat een deel van de reserves in goud moet worden aangehouden, zou dan worden aangepast naar: “in goud én in Bitcoin.”
Om een referendum af te dwingen zijn 100.000 handtekeningen nodig. De campagne wordt ondersteund door 2B4CH en prominente namen uit de crypto-industrie, waaronder Giw Zanganeh van Tether.
Crypto Valley groeit gewoon door
Ondertussen blijft Zwitserland zelf een magneet voor blockchainbedrijven. In de stad Zug – beter bekend als Crypto Valley – werd Ethereum ooit opgericht. Vandaag telt de regio tientallen succesvolle crypto-ondernemingen. In 2024 overschreed Crypto Valley de grens van 593 miljard dollar aan marktwaarde, en werden 17 nieuwe crypto-unicorns geboren.
Ook buiten de fintech-scene beweegt er wat: supermarktketen Spar introduceerde deze maand Bitcoin-betalingen in een Zwitserse stad. Terwijl de centrale bank voorzichtig blijft, draait de cryptoeconomie in Zwitserland dus gewoon door.