Onbedoelde Bitcoin-blootstelling door Noors staatsfonds
Het Noorse staatsfonds, ’s werelds grootste, heeft nu een indirecte Bitcoin-blootstelling van meer dan $144 miljoen. Op het eerste gezicht lijkt dit een strategische zet, maar volgens experts is dit waarschijnlijk niet bewust zo gepland.
Onverwachte Bitcoin-blootstelling
Vetle Lunde, een senior analist bij K33 Research, legt uit dat de toename in Bitcoin-blootstelling eerder te wijten is aan vooraf ingestelde algoritmes en sectorwegingen, dan aan een bewuste investeringskeuze. Het fonds lijkt geen specifieke actie te hebben ondernomen om zijn Bitcoin-bezit te vergroten.
Lunde stelt dat als het Noorse fonds daadwerkelijk gericht zou hebben geïnvesteerd in Bitcoin, er meer directe initiatieven zichtbaar zouden zijn geweest. In plaats daarvan is het fonds sinds december 2023 met 160,7% gegroeid in zijn indirecte Bitcoin-blootstelling, wat nu neerkomt op 2.446 BTC met een waarde van ongeveer $144,8 miljoen.
“Dit onderstreept hoe Bitcoin steeds meer deel uitmaakt van een goed gediversifieerde beleggingsportefeuille,” aldus Lunde.
Grotere belangen in Bitcoin-gerelateerde bedrijven
Het fonds heeft zijn belang in bedrijven die Bitcoin bezitten, zoals MicroStrategy van Michael Saylor, verder uitgebreid. MicroStrategy maakt nu 0,89% van de totale portefeuille van het fonds uit.
Daarnaast heeft het fonds zijn aandeel in Coinbase en fintechbedrijf Block (voorheen Square) vergroot en voor het eerst geïnvesteerd in Marathon Digital, een bedrijf dat zich richt op Bitcoin-mining.
Door deze investeringen bezit elke Noor nu indirect $27 aan Bitcoin, wat overeenkomt met 44.476 satoshis (sats).
Wereldwijde verschuivingen in pensioenfondsen
Deze trend beperkt zich niet tot Noorwegen. Zo heeft het Zuid-Koreaanse National Pension Service, een van de grootste pensioenfondsen ter wereld, recentelijk voor bijna $34 miljoen aan aandelen in MicroStrategy gekocht.
Deze bewegingen laten zien dat grote pensioenfondsen wereldwijd Bitcoin steeds meer erkennen als een waardevolle toevoeging aan hun portefeuilles, zelfs als deze blootstelling onbedoeld is.