Hoe Bitcoin mining kan bijdragen aan een schoner milieu
Bitcoin mining staat vaak ter discussie vanwege het hoge energieverbruik, maar nieuw onderzoek wijst uit dat het ook milieuwinst kan opleveren. Een recente studie, gepubliceerd in de Journal of Cleaner Production, laat zien hoe Bitcoin miners methaanuitstoot kunnen verminderen door gebruik te maken van afvalenergie.
Methaan: een groot probleem
Methaan is een krachtig broeikasgas dat volgens de Verenigde Naties 80 keer schadelijker is dan CO2, vooral in de eerste 20 jaar nadat het in de atmosfeer komt. Het beperken van deze uitstoot is daarom cruciaal. De studie beschrijft hoe Bitcoin miners kunnen profiteren van “Landfill Gas to Energy” (LFGTE) systemen. Deze systemen vangen methaangas op dat vrijkomt uit stortplaatsen en zetten het om in elektriciteit, wat vervolgens wordt gebruikt om Bitcoin te minen. Dit vermindert de hoeveelheid methaan in de atmosfeer en maakt het tegelijkertijd mogelijk om deze anders verspilde energiebron nuttig te gebruiken.
Een uitsplitsing van de energieketen als gevolg van LFGTE. Bron: Science Direct
Bitcoin mining als kans voor duurzaamheid
Bitcoin mining biedt een unieke kans om deze milieuvriendelijke aanpak te ondersteunen. Waar andere bedrijven moeite hebben om winst te maken met dergelijke projecten, kunnen Bitcoin miners wereldwijd profiteren van de inkomsten die mining oplevert. Hierdoor zijn ze sneller bereid om te investeren in duurzame oplossingen zonder afhankelijk te zijn van subsidies of overheidssteun.
Breder toepasbaar
Deze aanpak beperkt zich niet alleen tot methaanuitstoot uit stortplaatsen. De studie wijst erop dat Bitcoin mining ook kan worden ingezet bij andere onderbenutte energiebronnen, zoals verlaten olie- en gasputten, waterzuiveringsinstallaties en boerderijen.
Marathon Digital als pionier
Marathon Digital laat zien hoe dit werkt in de praktijk. In 2023 ging het bedrijf een samenwerking aan met Nodal Power om Bitcoin te minen met methaangas in Utah. Dit project toont aan hoe Bitcoin mining kan bijdragen aan milieudoelen. In mei 2024 breidde Marathon zijn inzet verder uit door samen te werken met de Keniaanse overheid om te investeren in duurzame energie-infrastructuur.
Meer steun voor deze aanpak
Dit onderzoek staat niet op zichzelf. Een studie uit 2023 van het Institute of Risk Management toonde aan dat Bitcoin mining tegen 2030 wereldwijd de uitstoot van broeikasgassen met ongeveer 8% zou kunnen verminderen door gebruik te maken van ongebruikte energiebronnen.
Deze bevindingen benadrukken het potentieel van Bitcoin mining om een positieve bijdrage te leveren aan het milieu. Door te investeren in innovatieve en duurzame energieoplossingen, kan Bitcoin mining meer zijn dan alleen een economische activiteit; het kan ook bijdragen aan een groenere toekomst.