Gaat Bitcoin naar $105K voordat we nieuwe records zien?

Bitcoin sloot de week af met een nieuw record, maar dat betekent niet dat de weg omhoog vanzelfsprekend is. Terwijl de koers rond de $109.000 hangt, waarschuwen sommige analisten juist voor een korte terugval naar $105.000. En dat kan volgens hen precies de kans zijn waarop slimme beleggers wachten.
Kans op dip, of juist een perfecte instap?
Afgelopen week schoten lang vergeten wallets plots weer tot leven, wat voor lichte onrust zorgde. Toch herstelde Bitcoin zich snel en wist het de belangrijke grens van $108.000 als nieuwe steun vast te zetten.
Maar volgens marktanalisten is een tijdelijke terugval naar $105.000 allesbehalve uitgesloten. Op dat niveau liggen namelijk veel zogenaamde ‘liquidatiezones’ plekken waar hefboomposities worden gesloten. Precies daar ligt ook het 50-daags voortschrijdend gemiddelde, een technische indicator die veel traders gebruiken. Een snelle ‘nepbeweging’ naar dat niveau zou volgens analist CrypNuevo wel eens een goed koopmoment kunnen zijn.
Nieuw recordslot versterkt bullish sentiment
Zondag sloot Bitcoin op $109.240, de hoogste wekelijkse afsluiting ooit. De koers is daarmee in juli al bijna 2% gestegen. Volgens analist Matthew Hyland zijn de bulls weer aan zet, en ook Rekt Capital ziet het als een duidelijk signaal: Bitcoin heeft een belangrijk weerstandsniveau doorbroken. Als dat nu als steun blijft fungeren, ligt de weg naar nieuwe all-time highs open.
Onrust over rente en handelstarieven speelt op
Beleggers kijken deze week ook naar de notulen van de laatste Fed-vergadering. De centrale bank houdt de rente voorlopig op 4,25%, maar dat staat haaks op de wensen van Donald Trump. Die wil de rente omlaag naar 1% en haalt fel uit naar Fed-voorzitter Jerome Powell.
Tegelijkertijd speelt ook de discussie over Amerikaanse handelstarieven weer op. De deadline voor nieuwe importheffingen is verschoven naar 1 augustus, maar veel landen hebben nog geen deal gesloten met de VS. Volgens analisten hebben markten deze onzekerheid al grotendeels ingeprijsd.
Een andere factor: de dollar is zwakker dan ooit. De dollarindex (DXY) is dit jaar al met meer dan 10% gedaald—de slechtste start sinds 1973. En dat werkt juist positief voor risicovolle beleggingen zoals crypto.
Shorters zitten aan de verkeerde kant
Hoewel de koers stijgt, nemen veel traders shortposities in ze speculeren op een daling. Dat blijkt uit dalende financieringsrentes op platformen als Binance. Volgens on-chain data van CryptoQuant geloven veel beleggers niet in de huidige stijging.
Maar dat kan gevaarlijk zijn. Als de koers verder stijgt, kunnen die shortposities gedwongen worden gesloten. Dat zorgt voor extra koopdruk, wat de prijs nog verder kan opstuwen. Precies dat zagen we de afgelopen maanden ook al vaker gebeuren.
Hebzucht keert terug in de markt
De stemming onder beleggers is opvallend positief. Volgens de Fear & Greed Index van CNN staan traditionele markten in ‘extreme greed’. De crypto-variant van die index staat op 73, het hoogste punt sinds eind mei. En dat is vaak een teken dat de markt oververhit begint te raken.
Maar het is ook een reflectie van hoe snel het sentiment kan omslaan. In april was de stemming nog extreem negatief. Juist dat bleek achteraf het keerpunt te zijn voor de aandelen- én cryptomarkt.
Tot slot
Bitcoin beweegt richting nieuwe hoogtes, maar de markt blijft grillig. Een tijdelijke dip naar $105.000 ligt zeker binnen de mogelijkheden. Maar dat zou ook zomaar een springplank kunnen zijn voor de volgende grote stijging. Wat er ook gebeurt: juli belooft spannend te worden voor iedereen die actief is in crypto.