ECB waarschuwt: Voordelen voor vroege Bitcoin-investeerders ten koste van nieuwkomers
De Europese Centrale Bank (ECB) publiceerde op 12 oktober 2024 een rapport waarin ze beweert dat vroege Bitcoin-bezitters nieuwe investeerders uitbuiten. De ECB stelt dat Bitcoin gereguleerd zou moeten worden om verdere prijsstijgingen te voorkomen, of zelfs verboden zou moeten worden.
In het rapport wordt uitgelegd dat wie Bitcoin vroeg heeft gekocht of tijdens prijsdalingen heeft ingeslagen, kan profiteren door het op een later moment met winst te verkopen aan nieuwe investeerders. Hoewel dit mechanisme normaal is in elke financiële markt—waarbij het doel is om laag te kopen en hoog te verkopen—concludeert de ECB dat Bitcoin strikte prijscontroles nodig heeft om ‘oneerlijke’ welvaartsverdeling te stoppen.
De schrijvers gaan zelfs zo ver om niet-Bitcoin bezitters aan te moedigen om zich tegen de munt te verzetten. Ze adviseren maatregelen te nemen om prijsstijgingen van Bitcoin tegen te gaan of de cryptomunt helemaal te verbieden.
Valse claims over gebruik van Bitcoin door criminelen
In het rapport wordt ook beweerd dat Bitcoin vooral door criminelen wordt gebruikt. Deze bewering is echter al meerdere keren ontkracht. In mei 2024 gaf een rapport van het Amerikaanse ministerie van Financiën aan dat contant geld nog steeds het meest wordt gebruikt voor illegale activiteiten.
Wat opvalt, is dat het rapport niet ingaat op de reden waarom Bitcoin, ondanks zijn beperkte voorraad, zo sterk in waarde is gestegen sinds de lancering in 2009. Daarnaast lijkt men te vergeten dat de bedenker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, het juist zag als een manier om zowel betalingen te decentraliseren als waarde op te slaan, vooral als bescherming tegen snel waardeverlies van traditionele valuta.
Inflatie en schulden: De echte problemen worden genegeerd
Het ECB-rapport bevat ook tegenstrijdigheden. Zo stellen de schrijvers dat Bitcoin geen echte waarde heeft, maar tegelijkertijd gevaarlijk genoeg is om de samenleving te ontwrichten. Wat daarbij opvallend ontbreekt, is de impact van de torenhoge inflatie en schuldenlast die regeringen en centrale banken veroorzaken.
In het Verenigd Koninkrijk is de staatsschuld in het fiscale jaar 2023-2024 opgelopen tot 98% van het bruto binnenlands product (bbp). Dit is het hoogste niveau sinds de jaren ‘60. In de Verenigde Staten heeft de enorme geldinjectie sinds 2020 geleid tot een toename van de geldhoeveelheid (M2) met 41%, waardoor de nationale schuld nu 35 biljoen dollar bedraagt. Dit heeft geleid tot een flinke afname van de koopkracht voor de gewone consument.
Satoshi Nakamoto refereerde in 2009 al naar deze problemen met het traditionele financiële systeem in het eerste Bitcoin-blok (Genesis Block), door een krantenkop van The Times op te nemen:
“Chancellor on brink of second bailout for banks.”
De ECB lijkt in haar rapport echter bewust voorbij te gaan aan de werkelijke oorzaak van de populariteit van Bitcoin: wantrouwen in het huidige financiële systeem en zorgen over inflatie. Terwijl de ECB pleit voor meer regulering van Bitcoin, worden de bredere economische uitdagingen nauwelijks genoemd.