Controverse Rond Nieuwe Amerikaanse Wetgeving over Algoritmische Stablecoins

Een recent wetsvoorstel in de Verenigde Staten, ingediend door senatoren Cynthia Lummis en Kirsten Gillibrand, heeft flink wat stof doen opwaaien in de cryptowereld. De voorgestelde ‘Lummis-Gillibrand Payment Stablecoin Act’ zou algoritmische stablecoins aan banden kunnen leggen, wat leidt tot felle reacties vanuit de sector.
Jake Chervinsky, een voormalig lid van de Blockchain Association, heeft harde kritiek op het wetsvoorstel. Hij noemt het “diep gebrekkig” en uit zijn zorgen dat het voorstel enkel ruimte biedt voor gecentraliseerde en in bewaring gegeven stablecoins. Hij pleit ervoor dat wetgevers algoritmische stablecoins ongemoeid laten totdat er meer onderzoek naar is gedaan, een standpunt dat hij ook in zijn getuigenis aan het Congres in 2023 heeft benadrukt.
Ook Aaron Day, voorzitter en CEO van de Daylight Freedom Foundation, spreekt zich uit tegen het verbod. Hij betoogt dat de wet in het voordeel van de banken werkt en vreest dat het de weg effent voor centrale bank digitale valuta’s (CBDC’s), hoewel de Federal Reserve heeft aangegeven geen plannen te hebben om een CBDC uit te geven vanwege hun Fed Now-systeem.
Verslaggeefster Eleanor Terrett van FOX Business merkt op dat het wetsvoorstel oorspronkelijk minder strenge beperkingen bevatte. De redenen voor deze verandering in het wetsvoorstel zijn onduidelijk, maar volgens haar bronnen in Washington DC is er weinig enthousiasme voor de huidige vorm van het wetsvoorstel, ondanks dat het op papier tweepartijdige steun heeft.
Dit wetsvoorstel wordt gezien als een reactie op de toenemende druk om stablecoin-regulering in de Senaat aan te scherpen. Het vormt ook een poging om wetgevers te betrekken bij een apart wetsvoorstel over stablecoins dat wordt voorgezeten door Patrick McHenry, voorzitter van de House Financial Services Committee.
Het wetsvoorstel staat alleen depository institutions en non-depository trust instellingen toe om stablecoins uit te geven en biedt geen duidelijke nalevingsroute voor bestaande stablecoin-bedrijven. Verder richt de wet zich op het voorkomen van illegaal gebruik van stablecoins en stelt het aparte federale en statelijke regelgevende kaders voor, met andere specifieke eisen.
Deze ontwikkelingen benadrukken de complexe dynamiek van het reguleren van de snelgroeiende digitale valutamarkt. Terwijl beleidsmakers streven naar een balans tussen innovatie stimuleren en risico’s minimaliseren, blijven de levensvatbaarheid en toekomst van stablecoins een levendig debatpunt binnen de financiële en cryptogemeenschappen.