Circuit maakt verloren crypto verleden tijd

Vergeten wachtwoorden, kwijtgeraakte privésleutels… in de cryptowereld betekent dat vaak: dag geld. Maar het bedrijf Circuit denkt daar anders over. Zij hebben een slimme hersteloplossing ontwikkeld waarmee verloren crypto geen fatale fout meer hoeft te zijn.
Veel mensen vinden zelf hun crypto beheren spannend en terecht. Het is technisch ingewikkeld, en een fout is zelden terug te draaien.
“De meeste mensen zijn hier simpelweg niet op voorbereid,” zegt Harry Donnelly, oprichter van Circuit. En dat geldt niet alleen voor beginners, maar ook voor bedrijven.
Slimme kluis voor noodgevallen
Circuit lanceerde deze week een geautomatiseerd systeem waarmee crypto automatisch wordt verplaatst naar een veilige kluis zodra er iets verdachts gebeurt. Denk aan een verloren sleutel of een mogelijk beveiligingsrisico. De technologie heet Automatic Asset Extraction (AAE), en is speciaal ontwikkeld voor bedrijven die grote bedragen in crypto beheren.
De eerste klanten zijn er al: Tungsten, een crypto-custodian uit de Verenigde Arabische Emiraten, en Palisade, een bedrijf dat infrastructuur levert voor exchanges en tokenisatieprojecten.
Volgens Donnelly is het risico op onherstelbaar verlies nog steeds een van de grootste obstakels voor brede adoptie van crypto door bedrijven.
“Zolang er geen vangnet is, blijven instellingen terughoudend. Zij willen zekerheid.”
Geen ‘donatie’ maar verlies
Binnen de Bitcoin-community hoor je wel eens dat verloren coins eigenlijk een soort donatie zijn. Want ze verdwijnen uit de circulatie, waardoor de waarde van de rest mogelijk stijgt. Klinkt logisch, maar voor een bedrijf dat miljoenen heeft geïnvesteerd, is dat weinig troost.
“Dat idee klinkt leuk in theorie, maar voor bedrijven is het simpelweg onacceptabel,” zegt Donnelly.
“Zij willen kunnen herstellen als er iets fout gaat net als in de traditionele financiële wereld.”
Uit cijfers van Ledger blijkt dat er tussen de 2,3 en 3,7 miljoen Bitcoin voor altijd kwijt zijn. Dat is 11% tot 18% van de totale voorraad. Bizar veel dus.
Zelfbeheer? Niet voor iedereen
Crypto zelf beheren klinkt stoer, maar in de praktijk blijkt het vaak lastig. Sleutels kwijt? Dan is je investering weg. En dat risico is voor veel bedrijven simpelweg te groot.
Daarom ziet Circuit een toekomst waarin professionele hersteloplossingen net zo normaal worden als kluizen en verzekeringen in de traditionele wereld. Of dat lukt? Als het aan Circuit ligt wel. Want crypto mag dan revolutionair zijn, niemand wil zijn geld zomaar kwijt.