BlackRock blijft Bitcoin kopen — wat zegt dat over de markt?

BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, laat opnieuw zien dat het serieus is over Bitcoin. Hun spot Bitcoin ETF, IBIT, kent al 19 dagen achter elkaar een netto instroom van kapitaal — de langste aaneengesloten reeks van 2025.
Op vrijdag 9 mei kwam daar nog eens $356 miljoen bij. Daarmee tikte de instroom voor die week ruim $1 miljard aan. Sinds 14 april stroomt er dagelijks vers geld naar IBIT, precies in een periode waarin de Bitcoin koers flink op en neer beweegt — tussen grofweg $83.000 en $103.000.
Bitcoin leeft weer — en dat zien we terug in de ETF’s
De recente koersstijging van Bitcoin lijkt het vertrouwen onder grote beleggers aan te wakkeren. Nadat BTC op 23 april weer boven de $90.000 uitkwam, en op 8 mei voor het eerst sinds februari zelfs de grens van $100.000 doorbrak, trekt de instroom bij IBIT stevig aan.
De vorige instroompiek van het fonds was rond de inauguratie van Donald Trump in januari en duurde negen dagen. In 2024 had IBIT zelfs een ongekende reeks van 104 dagen — die samenviel met de toenmalige koerspiek van $73.679.
Waarom IBIT ertoe doet
Een spot Bitcoin ETF, zoals IBIT, koopt echte Bitcoins aan in plaats van afgeleide producten. Dat maakt het voor pensioenfondsen, banken en andere grote partijen makkelijker én aantrekkelijker om in Bitcoin te stappen — zonder gedoe met wallets of zelfbeheer.
Dat IBIT op 23 april werd uitgeroepen tot “Best New ETF” bij de jaarlijkse etf.com-awards, onderstreept dat de traditionele financiële wereld Bitcoin langzaam maar zeker begint te omarmen.
Op weg naar een miljoen?
Volgens Bitwise-onderzoeker André Dragosch is dit pas het begin. Hij voorspelt dat Bitcoin in 2029 net zo groot kan zijn als goud — en daarmee een koers van $1 miljoen kan bereiken. Institutionele instroom, zoals we nu bij BlackRock zien, speelt daarin een cruciale rol.
Wat heb jij eraan?
BlackRock koopt niet zomaar Bitcoin. Het doet dit namens duizenden professionele beleggers wereldwijd. Als zij blijven kopen, is dat vaak geen hype — maar een strategische keuze. En dat is precies waarom dit soort ontwikkelingen ook voor particuliere beleggers interessant zijn om in de gaten te houden.