Bitcoin-mining verbieden? Dit kan juist de wereldwijde CO₂-uitstoot verhogen
Steeds meer landen met een groene energievoorziening overwegen om Bitcoin-mining te verbieden. Hoewel dit goed bedoeld is, kan het juist leiden tot meer milieuschade, waarschuwen onderzoekers van Exponential Science.
Mining verplaatsen kan leiden tot hogere CO₂-uitstoot
Volgens het rapport kan een verbod in landen met een lage uitstoot, zoals Canada, leiden tot “koolstoflekkage.” Dit betekent dat mining verplaatst wordt naar landen waar energie vaak minder schoon is, wat wereldwijd de uitstoot juist verhoogt. Vooral als landen met een overvloed aan schone energie, zoals kern- of waterkracht, mining verbieden, kan de impact groot zijn. Zo kan een verbod in Canada leiden tot een stijging van de wereldwijde CO₂-uitstoot met 5,6% – dat zijn 2,5 miljoen ton CO₂ per jaar.
Manitoba stelt mining-pauze in
De provincie Manitoba in Canada heeft onlangs de pauze voor nieuwe aanvragen voor energie voor cryptomining verlengd. Deze maatregel betekent dat nieuwe miningprojecten voorlopig geen toegang krijgen tot extra energie van Manitoba Hydro, het energiebedrijf van de provincie. Door dit beleid hoopt de provincie de energievraag van cryptomining onder controle te houden.
Rusland neemt andere maatregelen
Terwijl Canada maatregelen neemt om mining in te perken, heeft Rusland op 1 november juist een set nieuwe regels ingevoerd voor cryptomining. Hoewel deze wetten een duidelijker juridisch kader bieden, waarschuwen experts dat dit niet betekent dat mining in Rusland volledig gelegaliseerd is. De nieuwe regels geven de overheid vooral meer controle en toezicht over de sector.
Het grote plaatje: Hoe eco-beleid mining verschuift
Niet alle Bitcoin-mining heeft dezelfde impact op het milieu; de uitstoot hangt af van de gebruikte energiebron. Wanneer mining zich verplaatst naar landen met een hogere koolstofintensiteit, kunnen goedbedoelde verboden wereldwijd juist schadelijke effecten hebben op het klimaat.
Voor landen die de impact van Bitcoin-mining willen beperken, zou een aanpak gericht op duurzame energie een effectievere oplossing kunnen zijn.