Bitcoin Dominantie Bereikt Nieuw Hoogtepunt te Midden van Marktverstoringen
Bitcoin’s dominantie in de cryptomarkt heeft een nieuw hoogtepunt bereikt, ondanks een scherpe daling in zowel crypto- als aandelenmarkten.
In de vroege uren van 5 augustus piekte Bitcoin’s dominantie op 58,1%. Deze stijging kwam te midden van een plotselinge verkoopgolf waarbij Ether maar liefst 18% verloor in twee uur, terwijl Bitcoin zelf 10% daalde.
De dominantie van Bitcoin bereikte op 5 augustus een nieuw hoogtepunt van 58,1%. Bron: TradingView
Tony Sycamore, analist bij IG Markets, legt uit dat deze daling ons eraan herinnert dat Bitcoin en andere crypto-activa tot de meest risicovolle beleggingen behoren.
“We zien hier een herpositionering, gedreven door angst voor een recessie en geopolitieke spanningen, zoals het conflict tussen Israël en Hezbollah en de verhoogde militaire aanwezigheid van de VS in die regio,” aldus Sycamore.
De bredere crisis in Aziatische markten, waaronder een daling van 8% in de Nikkei 225 in Japan en handelsstops in Zuid-Korea, draagt bij aan deze risicomijdende beweging.
“Tech, Bitcoin en de Japanse markt waren eerder dit jaar de winnaars, dus het is geen verrassing dat deze nu het hardst worden getroffen,” voegde hij toe.
Ether werd bijzonder zwaar getroffen door de vele tokens en ecosystemen die op het netwerk zijn gebouwd.
“Wanneer altcoins zwaar worden getroffen, beïnvloedt dit ook Ether,” verklaarde Sycamore, wijzend op de verkoopdruk vanuit crypto-handelsfirma Jump Crypto.
In de afgelopen week daalde de prijs van Ether met 30%, terwijl andere grote altcoins zoals Solana, BNB en XRP respectievelijk met 35%, 25% en 21% daalden, volgens gegevens van CoinGecko.
De top 10 van grootste cryptocurrencies zijn deze week allemaal met dubbele cijfers gedaald. Bron: CoinGecko
Vooruitkijkend wees Sycamore op het komende rapport van het Institute of Supply Management (ISM) over de Manufacturing Purchasing Managers Index (PMI).
“Dit rapport kan de markt tot rust brengen of juist meer onrust veroorzaken. Als er tekenen zijn van problemen op de arbeidsmarkt, kan dat wijzen op gemiste kansen voor de Fed, wat waarschijnlijk leidt tot verdere dalingen voor risicovolle activa, inclusief crypto. Maar als de ISM-nummers positief zijn, kan dit een basis bieden voor herstel.”
In de afgelopen 72 uur is er zo’n $500 miljard van de totale marktkapitalisatie van crypto verdwenen, wat deze verkoopgolf de grootste maakt sinds augustus 2023.