Paniek op de cryptomarkt: XRP en Dogecoin hard onderuit na miljarden aan liquidaties
De cryptomarkt kreeg afgelopen dagen een zware klap. Grote munten zoals XRP, Dogecoin (DOGE) en Cardano (ADA) verloren ruim 25% van hun waarde, waardoor alle winsten sinds december zijn verdampt. Bitcoin (BTC) hield zich nog redelijk staande met een daling van 6%, maar de totale marktwaarde daalde met 12%—de grootste correctie in ruim een jaar.
Miljarden aan liquidaties jagen paniek aan
Handelaren werden opgeschrikt door een enorme golf aan liquidaties. In totaal werd meer dan $2,2 miljard aan posities gesloten, de grootste uitverkoop van het jaar. Vooral XRP– en DOGE-traders leden grote verliezen, samen goed voor $150 miljoen aan liquidaties. De grootste individuele klap viel op Binance, waar een enkele transactie ter waarde van $25 miljoen werd geliquideerd.
Ethereum (ETH) had het nog zwaarder te verduren dan Bitcoin. De koers daalde met maar liefst 20%, wat zorgde voor een liquidatie van $600 miljoen aan ETH-posities. Dit zette een kettingreactie in gang, waarbij ook andere altcoins fors in de min schoten.
Handelsconflict VS drukt op de markt
De koersdalingen komen niet uit de lucht vallen. De Amerikaanse regering heeft afgelopen weekend nieuwe importtarieven van 25% ingevoerd op goederen uit Canada en Mexico. Dit leidde direct tot speculaties over een mogelijk handelsconflict, wat beleggers nerveus maakte.
Economische onzekerheid zorgt er vaak voor dat investeerders hun geld uit risicovolle markten halen—en crypto behoort daar zeker toe. Financiële markten vrezen dat hogere invoerkosten zullen leiden tot stijgende prijzen in sectoren zoals de auto-industrie en landbouw. Dit kan de economie schaden en banen op de tocht zetten.
Wat betekent dit voor crypto-investeerders?
De enorme liquidaties laten zien hoe kwetsbaar de cryptomarkt blijft. Veel handelaren gebruiken hoge leverage (hefboomwerking) om grotere posities in te nemen. Wanneer de markt plotseling keldert, worden deze posities automatisch gesloten, waardoor de prijzen nóg sneller dalen.
Volgens analisten blijft de markt de komende dagen in een ‘risk-off’ modus. Dit betekent dat investeerders voorzichtig blijven en mogelijk nog meer verkopen als de economische onzekerheid aanhoudt.
Of de markt zich snel herstelt, hangt af van hoe de Amerikaanse aandelenmarkten reageren en of er verdere ontwikkelingen zijn in het handelsconflict. Voor nu lijkt de storm nog niet helemaal gaan liggen.