VS kijkt naar recordaantal crypto-ETF’s – van Bitcoin tot memecoins

De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft een druk jaar voor de boeg: er liggen meer dan 70 aanvragen voor nieuwe crypto-ETF’s op tafel. Van serieuze altcoins zoals Solana en XRP tot opvallende namen als Dogecoin en zelfs ‘2x Melania’. Het laat zien hoe breed de interesse inmiddels is – en hoe hard de markt professionaliseert.
Niet elke ETF wordt een succes
Een goedgekeurde ETF (exchange-traded fund) betekent dat je als belegger op de beurs kunt investeren in een crypto, zonder die zelf te hoeven kopen of bewaren. Handig, vooral voor grote investeerders. Maar goedkeuring betekent niet automatisch succes. Zoals analist Eric Balchunas het omschrijft:
“Het is alsof je band op Spotify staat – je bent vindbaar, maar dat garandeert nog geen hits.”
Grote beleggers zijn geïnteresseerd, maar niet in alles
Volgens een onderzoek van Coinbase en EY-Parthenon wil ruim 80% van de institutionele partijen in 2025 méér doen met crypto. Toch blijft de echte interesse vooral uitgaan naar bekende namen zoals Bitcoin en Ethereum. De nichecoins en memecoins in sommige ETF-aanvragen zullen vermoedelijk minder geld aantrekken.
Katalin Tischhauser van Sygnum Bank verwacht dat altcoin-ETF’s hooguit een paar honderd miljoen tot een miljard dollar aan instroom zien. Ter vergelijking: alleen al in 2023 stroomde er meer dan 100 miljard dollar naar spot Bitcoin-ETF’s.
Slimme fondsen met opties en staking
Wat wel steeds meer aandacht krijgt, zijn ETF’s die gebruikmaken van derivaten zoals opties. Daarmee kunnen professionele beleggers strategieën opbouwen zonder direct crypto te kopen. Volgens Bitwise-strateeg Jeff Park kunnen deze fondsen zelfs zorgen voor ‘explosieve’ prijsbewegingen.
Ook staking wint terrein. Zo voegde ARK Invest op 21 april staked Solana (SOL) toe aan twee van haar fondsen – een primeur voor Amerikaanse beleggers. Dat betekent niet alleen blootstelling aan Solana, maar ook automatisch meedelen in de beloningen die je ontvangt als je helpt het netwerk te beveiligen.
Wat betekent dit voor de markt?
Als ook maar een deel van de aanvragen wordt goedgekeurd, komt er een stortvloed aan nieuwe manieren om in crypto te beleggen – direct via de beurs. Het maakt de markt toegankelijker, maar roept ook vragen op: welke fondsen zijn écht interessant, en welke verdwijnen geruisloos?
Voor Nederlandse crypto-investeerders is het vooral een signaal: institutionele interesse groeit, maar de focus blijft op sterke fundamentals. Bitcoin staat nog altijd op één – de rest moet zich eerst bewijzen.