Tether tikt $150 miljard aan en richt pijlen op de VS

Tether’s stablecoin USDt is voor het eerst door de grens van $150 miljard aan marktkapitalisatie gegaan. Daarmee blijft het met afstand de grootste stablecoin ter wereld. Opvallend, want in landen zoals de VS is het gebruik juist beperkt. Toch kijkt Tether nu nadrukkelijk richting Amerika.
Tether groeit als kool, ondanks beperkingen
In de afgelopen twaalf maanden groeide het aanbod van USDt met ruim 36%. Vooral sinds de Amerikaanse verkiezingsuitslag van november 2024 – waarbij Donald Trump opnieuw won – is het tempo flink omhoog gegaan. Investeerders verwachten blijkbaar een vriendelijker klimaat voor crypto, en dat zie je terug in de vraag naar stabiele munten.
Met een marktaandeel van 61% domineert Tether de wereldwijde stablecoin-markt. Ter vergelijking: USDC van Circle, de nummer twee, heeft bijna 25%.
Waarom zijn stablecoins belangrijk?
Stablecoins zoals USDt zijn onmisbaar in de cryptowereld. Ze zijn gekoppeld aan een vaste waarde, meestal de dollar, en zorgen voor stabiliteit in een verder volatiele markt. Traders gebruiken ze om snel te schakelen tussen crypto’s, zonder eerst terug te hoeven naar fiatgeld zoals euro’s of dollars.
Het gebruik van stablecoins neemt razendsnel toe. In een jaar tijd groeide het aantal actieve wallets van 19,6 miljoen naar 30 miljoen, volgens cijfers van Dune en Artemis.
Tether wil opnieuw beginnen in de VS
Toch wordt USDt amper gebruikt in Amerika zelf. Dat komt door regelgeving en het ontbreken van een officiële licentie. Maar daar wil Tether verandering in brengen. Het bedrijf werkt aan een nieuwe stablecoin die wél voldoet aan Amerikaanse regels. Deze ‘US-versie’ van USDt moet nog dit jaar gelanceerd worden.
Volgens CEO Paolo Ardoino wordt deze nieuwe munt bewust losgekoppeld van de internationale variant, zodat hij past binnen de strikte Amerikaanse kaders.
Politiek bemoeit zich met stablecoins
Intussen steken ook Amerikaanse politici hun neus in de stablecoin-zaak. In Washington liggen er wetsvoorstellen op tafel, waaronder de STABLE Act. Die moet zorgen voor duidelijkheid, maar niet iedereen is enthousiast.
Voormalig toezichthouder Timothy Massad waarschuwt dat het wetsvoorstel juist voor risico’s zorgt, omdat er te weinig federale controle zou zijn op stablecoin-uitgevers. Zijn boodschap: als je regels maakt, zorg dan dat ze landelijk goed zijn geregeld.