Linqto valt om: wat betekent dit voor Ripple-aandelen?

Het Amerikaanse investeringsplatform Linqto is failliet. Het bedrijf, dat bekendstaat als een van de grotere particuliere aandeelhouders van Ripple, kwam onder druk te staan na maanden van juridische onrust en klachten over misleiding.
Geen zakenband met Ripple
Linqto maakte naam als aanbieder van aandelen in veelbelovende bedrijven die nog niet naar de beurs zijn gegaan. Zo konden beleggers via het platform stukken Ripple kopen op de zogeheten secundaire markt.
Maar toen CEO Brad Garlinghouse van Ripple vorige week publiekelijk afstand nam, werd het duidelijk: Ripple heeft nooit met Linqto samengewerkt.
“Ze zijn aandeelhouder, meer niet,” aldus Garlinghouse op X.
Linqto bezit naar eigen zeggen 4,7 miljoen Ripple-aandelen. Hoeveel die waard zijn, is onduidelijk. Volgens marktplaats Forge zou het om zo’n $450 miljoen gaan, maar rechtbankstukken suggereren dat Linqto via zijn investeringsvehikel Liquidshares belangen heeft in meer dan 100 bedrijven, met een geschatte waarde boven de $500 miljoen.
Beleggers mogelijk misleid
Het faillissement kwam niet uit de lucht vallen. Eind juni meldde de Wall Street Journal dat Linqto werd onderzocht door Amerikaanse toezichthouders. Een intern onderzoek bracht aan het licht dat veel klanten mogelijk helemaal geen eigenaar zijn van de aandelen die ze via Linqto dachten te kopen.
Ook zou het platform zijn diensten hebben aangeboden aan mensen die daar wettelijk gezien niet voor in aanmerking kwamen. De nieuwe CEO, Dan Siciliano, noemt de fouten ernstig en structureel.
Daarnaast zou voormalig CEO William Sarris Ripple-aandelen hebben aangeboden aan klanten tegen een prijs die minstens 60% hoger lag dan de inkoopprijs. Dat is in strijd met regels van de Amerikaanse beurswaakhond SEC, die een maximale opslag van 10% toestaat.
Ripple keerde Linqto al eerder de rug toe
Ripple lijkt Linqto al langer niet meer te vertrouwen. Eind 2024 stopte het met het goedkeuren van nieuwe aandelentransacties aan het platform. Dat viel samen met een afgerond onderzoek naar Linqto’s brokerdochter Linqto Capital.
Ondertussen klaagt ook een voormalig topman het bedrijf aan. De ex-revenue officer Gene Zawrotny beschuldigt oud-bestuurders van grove fouten en het afstraffen van intern protest.
Wat blijft er over van Liquidshares?
Op X gingen geruchten dat Linqto aandelen had verkocht uit Liquidshares, het investeringsvehikel waarin onder meer de Ripple-aandelen zitten. Linqto ontkent dat:
“De 4,7 miljoen Ripple-aandelen zitten nog gewoon in Liquidshares,” aldus een verklaring.
Toch maakt de rechtbank zich zorgen. Tijdens de eerste zitting bleek dat Linqto zijn bedrijfsstructuur niet op orde had, en niet beschikte over de juiste toestemming om aandelen als die van Ripple door te verkopen.
Het platform ligt al sinds maart stil. Inmiddels is ook officieel bevestigd dat de SEC een onderzoek is gestart naar mogelijke overtredingen van Linqto en aanverwante partijen.
Wat kun je hier als belegger van leren?
De zaak laat zien hoe risicovol investeren in niet-beursgenoteerde cryptobedrijven kan zijn. Zelfs als het om bekende namen gaat zoals Ripple, is het belangrijk om goed te weten via wie je koopt en of je écht eigenaar bent van wat je denkt te bezitten.
Voor veel Linqto-klanten komt die realisatie nu te laat.