Nvidia onder druk na antitrustonderzoek VS: aandelen kelderen
Nvidia heeft een flinke klap gekregen op de beurs, met een verlies van bijna 280 miljard dollar in één dag. Dit gebeurde nadat het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) een dagvaarding stuurde vanwege mogelijke overtredingen van antitrustwetgeving. De aandelen van Nvidia daalden op 3 september met 9,5% naar $108, wat leidde tot een daling van de marktkapitalisatie met $278 miljard. Dit is het grootste verlies voor een Amerikaans bedrijf in de geschiedenis, volgens gegevens van Google Finance.
De koers bleef zelfs na sluitingstijd verder zakken tot $105.
Het DOJ onderzoekt of Nvidia de concurrentie op de markt voor AI– en computerchips beperkt en of het bedrijf klanten straft die ook chips van andere fabrikanten gebruiken. Eerder had het DOJ vragenlijsten verstuurd, maar de dagvaarding verplicht Nvidia nu om officiële informatie te verstrekken. Dit zou kunnen leiden tot verdere juridische stappen tegen de chipmaker.
Naast Nvidia worden ook andere bedrijven onderzocht, waaronder Microsoft, een van Nvidia’s grootste investeerders. De Amerikaanse overheid probeert zo een beter beeld te krijgen van mogelijke oneerlijke praktijken.
Nvidia zelf ontkent de aantijgingen en benadrukt dat hun succes te danken is aan de kwaliteit van hun producten. “Onze klanten kiezen wat het beste bij hen past,” liet Nvidia weten aan Bloomberg. CEO Jensen Huang voegde eraan toe dat klanten die Nvidia-producten in kant-en-klare datacenters gebruiken, voorrang krijgen. Dit zou zorgen voor snellere levering en installatie van hun technologie.
Nvidia, opgericht in 1993, heeft zich razendsnel opgewerkt tot de grootste chipfabrikant ter wereld, met een sterke focus op AI-technologie. Het bedrijf is nu maar liefst 30 keer groter dan concurrent Intel en heeft ook AMD ver achter zich gelaten. Nvidia’s marktkapitalisatie bedraagt op dit moment $2,65 biljoen.