Microsoft en Apple verlaten OpenAI-bestuur
Na een flinke investering van $13 miljard in 2023, nemen Microsoft en Apple nu afstand van OpenAI, te midden van toenemende regelgeving.
Microsoft trekt zich terug
Microsoft en Apple hebben besloten geen zetels te nemen in het bestuur van OpenAI. Dit komt door toenemende druk van regelgevers.
Volgens Bloomberg heeft Microsoft op 10 juli een brief gestuurd naar OpenAI om hun terugtrekking aan te kondigen, gebaseerd op een anonieme bron.
Dit gebeurt een jaar nadat Microsoft in april 2023 een investering van $13 miljard in OpenAI deed.
Geen waarnemers meer
“We hebben de afgelopen acht maanden veel vooruitgang gezien bij het nieuwe bestuur en hebben vertrouwen in de richting van het bedrijf,” schreef Microsoft in hun memo aan OpenAI. “We denken niet dat onze rol als waarnemer nog nodig is.”
Apple zou oorspronkelijk een waarnemersrol krijgen in het bestuur van OpenAI als onderdeel van een akkoord in juni. Maar nu Microsoft vertrekt, zijn er geen waarnemers meer.
OpenAI reageerde met:
“We zijn Microsoft dankbaar voor hun vertrouwen in ons bestuur en kijken uit naar de voortzetting van onze samenwerking.”
Druk van regelgevers op techreuzen
Dit nieuws komt terwijl regelgevers steeds meer druk uitoefenen op grote technologiebedrijven vanwege hun invloed op AI en hun machtspositie.
In juni kondigden Europese regelgevers aan dat OpenAI mogelijk wordt onderzocht vanwege hun samenwerking met Microsoft.
EU-concurrentiechef Margrethe Vestager zei dat lokale regelgevers extra inzichten willen krijgen van bedrijven zoals Microsoft, Google, Meta en TikTok over hun AI-samenwerkingen.
De Europese Commissie waarschuwde eerder dat Microsoft een boete van maximaal 1% van hun jaarlijkse omzet in de EU kan krijgen als ze niet reageren op een informatieverzoek over Bing en hun generatieve AI-diensten.
In april 2024 waren Apple en OpenAI in gesprek over het integreren van generatieve AI-technologieën op iOS.
Deze ontwikkelingen laten zien dat er groeiende zorgen zijn over de invloed van grote techbedrijven op de AI-industrie. Strengere regelgeving is nodig om eerlijke concurrentie en innovatie te waarborgen.