Meta’s AI-gebruik van data zorgt voor onrust in Europa
Meta Platforms ligt onder vuur in Europa vanwege nieuwe wijzigingen in hun privacybeleid. Deze aanpassingen zouden het bedrijf in staat stellen om zonder toestemming jaren aan persoonlijke berichten, foto’s en online trackinggegevens te gebruiken voor hun AI-technologie. Op 5 juni ontving Meta 11 klachten over deze veranderingen, die mogelijk in strijd zijn met de privacyregels van de Europese Unie.
De privacygroep None of Your Business (NOYB) heeft nationale toezichthouders in verschillende landen opgeroepen om meteen in te grijpen. Klachten werden ingediend in onder andere Nederland, Duitsland, Frankrijk en Spanje.
Wat is er aan de hand?
Volgens de klachten stelt het nieuwe privacybeleid van Meta, dat op 26 juni ingaat, het bedrijf in staat om zonder toestemming gegevens te gebruiken voor hun AI-modellen. NOYB heeft de autoriteiten in de betrokken landen gevraagd om dit beleid snel te onderzoeken.
Meta beweert dat ze een legitiem belang hebben om deze gegevens te gebruiken voor het ontwikkelen van AI-technologie, die ook gedeeld kan worden met derden. Dit raakt miljoenen Europese gebruikers, die hun gegevens niet meer kunnen verwijderen zodra ze in het systeem zitten.
NOYB heeft eerder al meerdere klachten ingediend tegen Meta en andere grote techbedrijven wegens mogelijke schendingen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van de EU. Schendingen van deze regels kunnen leiden tot boetes van maximaal 4% van de totale wereldwijde omzet van een bedrijf.
Meta negeert Europese regels
Max Schrems, oprichter van NOYB, wees op een belangrijke uitspraak van het Europees Hof van Justitie (HvJ-EU) uit 2021, waarin werd bepaald dat bedrijven geen legitiem belang hebben om gebruikersgegevens te gebruiken zonder hun toestemming. Hij zei:
“Het Europees Hof van Justitie heeft al duidelijk gemaakt dat Meta geen ‘legitiem belang’ heeft om het recht van gebruikers op gegevensbescherming te negeren. Het lijkt erop dat Meta deze uitspraak negeert.”
Schrems benadrukte dat het onredelijk is om van gebruikers te verwachten dat zij zelf hun privacy beschermen. Volgens de wet moet Meta expliciete toestemming vragen voor het gebruik van persoonlijke gegevens, in plaats van gebruikers te laten kiezen om uit te sluiten.
In juli 2023 werd Google om soortgelijke redenen aangeklaagd na wijzigingen in hun privacybeleid. De rechtszaak beschuldigde het bedrijf van het misbruiken van grote hoeveelheden gegevens, inclusief auteursrechtelijk beschermd materiaal, voor hun AI-training.
Dit artikel geeft een overzicht van de zorgen rond Meta’s nieuwe privacybeleid en de mogelijke gevolgen voor Europese gebruikers. Het onderstreept het belang van transparantie en verantwoordelijkheid bij het omgaan met gebruikersgegevens, vooral met de strenge privacywetten in Europa.