Argentinië zet AI in tegen criminaliteit: voorspellen en voorkomen
Argentinië gaat kunstmatige intelligentie (AI) inzetten om misdaden te voorspellen en te voorkomen. De regering zegt dat dit helpt om misdaden tegen te gaan voordat ze plaatsvinden, maar niet iedereen is overtuigd.
AI Taskforce opgericht
Het Ministerie van Veiligheid van Argentinië heeft de oprichting van de Applied Artificial Intelligence for Security Unit (UIAAS) aangekondigd. Deze eenheid, geleid door de directeur van cybercriminaliteit en cyberzaken, werkt samen met de Argentijnse Federale Politie en andere veiligheidstroepen.
Hoe AI helpt
De UIAAS gaat machine learning-algoritmes gebruiken om historische misdaaddata te analyseren. Zo kunnen ze voorspellen waar en wanneer misdaden kunnen gebeuren en deze voorkomen. Een belangrijk onderdeel van hun werk is het opsporen van ongewone patronen in computernetwerken, zoals malware en phishing.
Daarnaast zal de eenheid ook gevaarlijke taken uitvoeren, zoals het onschadelijk maken van bommen. Ook proberen ze de communicatie tussen de politie en veiligheidsteams te verbeteren. Social media monitoring is een andere methode die wordt ingezet om mogelijke dreigingen te ontdekken. Hiermee kunnen ze activiteiten van criminele groepen in kaart brengen en verstoringen voorspellen.
Kritiek op het plan
Hoewel de regering optimistisch is, zijn er critici. De bekende Amerikaanse software-engineer Grady Booch zegt dat het “niet goed zal eindigen”. Hij maakt zich zorgen over de privacy. Ook software-engineer David Arnal vraagt zich af wat de prijs is voor privacy als AI wordt ingezet om criminaliteit te bestrijden.
In de Verenigde Staten wordt OpenAI, de maker van ChatGPT, momenteel onderzocht door de overheid om meer te weten te komen over hun veiligheidsnormen. Op 23 juli stuurden Democratische senatoren en een onafhankelijke wetgever een brief aan OpenAI CEO Sam Altman over de veiligheidsnormen en het beleid ten aanzien van klokkenluiders.
Wereldwijde AI-regelgeving
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft onlangs een resolutie aangenomen over AI. Deze resolutie, geïnitieerd door de Verenigde Staten en gesteund door 123 landen, waaronder China, moedigt landen aan om mensenrechten te beschermen, persoonlijke gegevens te beveiligen en AI te monitoren op risico’s.